Nieuws uit groep 1-2b

Naar het Sinterklaashuis
24 november 2022 door Juf Priscilla

Vandaag zijn we met alle kleutergroepen naar het Sinterklaashuis in Schoorl geweest.
We werden verwelkomd door 4 pieten en iedere groep mocht met een piet mee. Piet liet ons eerst de pakjeskamer zien. De kinderen mocht op een post-it schrijven wat ze graag willen hebben van Sinterklaas. Daarna liet Piet de slaapkamer van de pieten zien. Naast de slaapkamer stond de eettafel en het avond eten van de pieten stond alvast klaar voor vanavond; patat met een kroket voor alle pieten! Vervolgens gingen we naar buiten waar we geoefend hebben om over de daken te lopen en waar we geoefend hebben om pakjes in een schoorsteen te gooien.
Toen liepen we naar de woonkamer waar Sinterklaas op ons zat te wachten naast de openhaard. We hebben hem ons nieuw geleerde liedje; 'De pie-pa-pepernotenbakker' laten horen en mochten daarna even zijn slaapkamer bekijken. Daarna hebben we nog lekkere taaitaai poppetjes versierd. Tenslotte gingen we naar buiten waar iedereen nog een handje pepernoten kreeg; zelfs de hulppapa's en de juf!
Het was een geslaagde ochtend. Alle hulpvaders; heel erg bedankt voor jullie hulp!

De Sint is weer in 't land!
17 november 2022 door Juf Priscilla

De Sint is weer in 't land! Ook in groep 1/2B draait nu alles voornamelijk om de Sint en de Pieten. (In de licht/donker ontdekhoek hebben we sinds deze week nog even iets nieuws; namelijk een schimmenspel. De kinderen kunnen elkaar een verhaal vertellen a.d.h.v. de nachtdieren achter het doek).

In de huishoek spelen de kinderen dat ze Sint of Piet zijn en zelfs Ozosnel is daar van de partij! We hebben een nieuw liedje geleerd; Hophophop. Het liedje kunt u weer terugvinden op de Kidspagina van 123Zing. Ook hebben we een versje geleerd over Piet. Heeft u dit thuis al gehoord? Vandaag hebben we de letter S van Sinterklaas (en van Stan, Sky, Samuel en Sem) geleerd. De kinderen van groep 1 hebben daarna een Sinterklaas geknutseld. De kinderen van groep 2 mogen voor het eerst een stempelblad maken en alle kinderen zijn maandag met juf Annemiek begonnen met het maken van de pietenmutsen. De mutsen zetten wij gezellig op als Sinterklaas maandag 5 december op bezoek komt.
Woensdag kwamen er tijdens het buiten spelen 2 strooipieten langs, wat een verrassing! De Pieten speelden gezellig met ons mee. Juf Ellen is weer terug van haar zwangerschapsverlof en gaf dinsdag weer haar eerste gymles. Er zaten al een paar pietengymopdrachtjes bij, maar de échte pietengymles is op dinsdag 29 november. De kinderen mogen dan weer in hun pietenpak/sinterklaaspak gymmen. Ararat is deze week weer komen wennen. En binnenkort komen Lisa en Liam ook bij ons wennen in de klas. Nog meer gezelligheid dus!

Sint Maarten
11 november 2022 door Juf Priscilla

Vandaag hadden wij, met alle kleutergroepen en de peutergroep, een sfeervolle Sint Maartenviering in de speelzaal. Iedere groep liet een mooi Sint Maarten liedje horen en de kinderen konden elkaars lampion bewonderen.

Afgelopen week hebben we weer hard gewerkt. Zo hebben we een rekenles over de egel gedaan, huisjes geprikt/geplakt en de huisjes gezellig voor het raam gehangen, Sint Maarten liedjes gezongen, veel ontdekt in de licht/donkerhoek en taalspelletjes gespeeld.

Veel plezier vanavond allemaal met het vieren van Sint Maarten!


De licht en donker ontdekhoek
4 november 2022 door Juf Priscilla

In de klas zijn we druk bezig met ons nieuwe thema over licht en donker. We hebben het met elkaar gehad over wat voor soorten licht er zijn en waar licht voor zorgt. In de klas hebben we de herfsthoek omgebouwd tot een 'licht en donker ontdekhoek'. De kinderen kunnen met zaklampen en een lichtbak van alles ontdekken met licht. Ze ontdekken bijv. hoe schaduwen ontstaan, wat er met verschillende materialen gebeurt als je er licht doorheen schijnt enz. Fenna had een heel leuk boekje mee over 'schaduwspel'. Juf vond het boekje zo leuk dat zij hem ook direct heeft gekocht voor in de ontdekhoek!

Verder zijn we natuurlijk ook veel met Sint Maarten bezig. We hebben besproken wie Sint Maarten was en we leren liedjes die we kunnen zingen als we langs de deuren gaan lopen met onze lampion. Vrijdag 11 november zullen we met alle kleutergroepen en de peutergroep Sint Maarten vieren in de speelzaal. De kinderen hoeven hiervoor geen lichtstokje mee.
Op de Kidspagina van 123Zing vindt u een liedje over Sint Maarten die de kinderen dus thuis ook weer gezellig kunnen meezingen. We hebben de letter L van Lampion geleerd (en van Loé en Lauren!)
Vandaag kwam meester Herman weer liedjes met ons zingen en toen we daarna even buiten speelden zagen we een dubbele regenboog. Blijft toch iets magisch!Thema 'Licht en donker'
28 oktober 2022 door Juf Priscilla

We hopen dat jullie allemaal een fijne herfstvakantie hebben gehad. Fenna is in de vakantie écht 4 jaar geworden en komt nu dus ook iedere dag bij ons in de klas. Welkom Fenna!

We zijn deze week weer lekker gestart. Woensdag hebben we ons nieuwe thema over 'Licht en donker' geopend. Het was best een spannende opening. We gingen met de klas naar een donkere ruimte waar juf Anneke van de bibliotheek het boekje: 'Snel naar huis, kleine muis' voorlas met een zaklantaarn. Het nieuwe thema past natuurlijk ook goed bij de tijd van het jaar. Het wordt steeds eerder donker en thuis gaan er weer vaker kaarsjes en lichtjes aan. We hebben het deze week gehad over dag- en nachtdieren. Onze lampion past daar goed bij, want dat is een nachtdier; de uil!

Na iedere vakantie besteden we ook weer even extra aandacht aan de regels in de klas en aan de groepsvorming. Zo hebben we vandaag allerlei Kanjerspelletjes gespeeld in de speelzaal.

Boekenmarkt
14 oktober 2022 door Juf Priscilla

Vandaag hadden wij de boekenmarkt. Er zijn weer veel boekjes gekocht en verkocht.

Fijne vakantie allemaal!

Anansi de spin
7 oktober 2022 door Juf Priscilla

Wat hebben we afgelopen week weer veel gedaan! Dinsdag hebben we samen Dierendag gevierd (heeft u de gezellige groepsfoto's al bekeken op de schoolsite?).

Woensdag hebben we ons nieuwe thema over de Kinderboekenweek geopend. Juf Helga legde buiten uit waar we tot de herfstvakantie over gaan werken. Groep 8 is komen voorlezen bij ons in de groep en vandaag zijn we naar de kerk geweest. Het was weer een mooie kerkviering.

In de klas werken we rondom het boek 'Anansi de spin, sterker dan olifant'. We hebben hierbij een mooie herfst-ontdekhoek gemaakt, waar echt superleuk wordt gespeeld en ontdekt. De kinderen kunnen tellen, woordjes maken en wegen. Fedde, Quint en Stan probeerden met kastanjes, eikels en dennenappels een kilo op de weegschaal te krijgen. Ze kwamen tot de ontdekking dat 3 kleine dennenappels lichter kunnen zijn dan 1 grote, zware dennenappel. We hebben het liedje 'De spin wiedewin' geleerd en op de Kidspagina van 123Zing kan uw kind thuis ook het nieuwe liedje 'De kriebelbeestjesdans' beluisteren en meezingen. De kinderen van groep 1 hebben hebben een Anansi spin geknutseld, en mochten voor het blaadje op de achtergrond van de spin, een knikker in een schoenendoos door de verf laten rollen. Zo lijkt het net alsof Anansi in een spinnenweb hangt!

Volgende week staan er ook weer veel leuke activiteiten op de planning; waaronder de theatervoorstelling op woensdag en de boekenmarkt op vrijdagmiddag.

Dierendag
4 oktober 2022 door Juf Priscilla

Vandaag is het Dierendag. De kinderen mochten een knuffel meenemen en daar iets over vertellen. We hebben een liedje over Dierendag gezongen en gepraat over wat je allemaal kunt zien en doen in een dierenwinkel.

Schoolreisje naar Monkey Town
28 september 2022 door Juf Priscilla

Vandaag zijn we op schoolreisje naar Monkey Town geweest. We hebben heerlijk kunnen spelen, hebben chips/patatjes én een ijsje gehad. Wat een feestdag!

Alle hulpouders; bedankt voor jullie hulp

(U kunt nog meer foto's bekijken bij de andere kleutergroepen)

Overal zie je vormen!
23 september 2022 door Juf Priscilla

Afgelopen week hebben we weer op allerlei manieren gewerkt rondom vormen en kleuren. Juf heeft het boek 'Kloddertje' voorgelezen. Kloddertje was erg verdrietig dat Driehoek, Vierkant, Rechthoek, Ruitje en Cirkel niet met hem wilden spelen. Gelukkig bedacht Kloddertje een heel leuk plannetje.

Daarna hebben we een 'puzzelrace' gedaan met de vormen uit het boek. Iedereen kreeg een puzzelstukje en de kinderen moesten samen proberen om alle puzzelstukjes weer aan elkaar te krijgen. Ook hebben we de eerste Engelse les gehad. Dit vonden de kinderen erg leuk! We hebben het gehad over triangle, circle, square, rectangle en diamond.

Donderdagmiddag zijn we (samen met juf Tamara) een rondje om de school gaan lopen en hebben we vormen gezocht. We hebben ontdekt dat overal vormen te zien zijn. Ruitjes op auto's, vierkante ramen, ronde verkeersborden enz. Na het rondje om de school gingen we lunchen en kwamen Jan en Quint tot de ontdekking dat hun blokje/plakje kaas een rechthoek was! In de speelzaal hebben we samen vormen gemaakt én hebben we met elkaar '1-2B' gemaakt. Ter afsluiting deden we cirkeltikkertje.

Vandaag hebben we nogmaals de liedjes voor de kerkviering geoefend in de aula met juf Marja en juf Romy. En meester Herman kwam ook weer in de klas. We hebben samen liedjes gezongen en meester Herman had een viool mee. Een paar kinderen mochten proberen om iets te laten horen met de viool.

Er wordt hard gewerkt rondom het thema ‘Kunst’!
16 september 2022 door Juf Priscilla

Er is weer hard gewerkt de afgelopen week. Zo zijn er bijvoorbeeld echte Mondriaan schilderijen gemaakt op het schilderbord. Hierbij kwam vooral het ‘meten’ kijken. Hoe lang moet je zwarte strookje zijn? Moet je er een stukje afknippen of moet er een stukje strook bij? Meten dus! Ook hebben we geleerd wat een liniaal is; wat we er mee kunnen doen en hoe we het moeten gebruiken.
De groep 2 kinderen hebben deze week voor het eerst een werkblad gemaakt over vormen. (Dit wilden ze zó graag!) Ze moesten hierbij de vorm benoemen en daarnaast goed kijken welke vorm hetzelfde was. Maar waar begin je op een werkblad? Wat is een rij? Wat moet je doen als je klaar bent? Waar schrijf je (zelf) je naam op?

We hebben een vormenliedje geleerd. Helaas is het geen liedje van 123Zing, dus kunt u het liedje niet terugvinden op het prikbord van 123Zing. Wel hierbij de YouTubelink: https://www.youtube.com/watch?v=01sg81eg2mQ Zo kunt uw kind het liedje thuis ook beluisteren en meezingen.

In de kring is de ‘vormendief’ langsgeweest en hebben we een spel met de voeldoos gedaan. Kun je voelen welke vorm er in de doos zit? En in de speelzaal hebben we allerlei spelletjes gedaan met de logiblokken. We hebben herhaald wat een driehoek, rechthoek, cirkel en vierkant is en bedachten allerlei houdingen om onze vorm vast te houden.Thema ‘De Gouden Kunstweken’
7 september 2022 door Juf Priscilla

Vandaag openden wij met de hele school het nieuwe thema: ‘De Gouden Kunstweken’. Juf Helga kwam als echte kunstschilder officieel het thema aankondigen. Twee kinderen uit groep 7 mochten daarbij het lint (met de schorten) doorknippen.

De kleutergroepen gaan vanaf volgende week maandag werken rondom de kunstschilder Piet Mondriaan en zullen daarbij vooral de focus leggen op kleuren en vormen.

De eerste schoolweek zit erop!
2 september 2022 door Juf Priscilla

De eerste schoolweek zit erop. We hebben al flink gefeest in de klas! We hebben namelijk al 2 verjaardagen mogen vieren; van Lauren en van Jurre. Maandag viert Loé haar verjaardag.

We hebben allerlei leuke Kanjerspelletjes gespeeld om elkaar beter te leren kennen. Zo weten we nu bijvoorbeeld dat Yara graag armbandjes maakt, Sem graag spaghetti eet, Quint een hele hoge glijbaan in zijn tuin heeft die hij samen met zijn vader heeft gemaakt, dat Dez graag pizza salami eet, Julia heel graag snoept en dat Thomas vandaag voor het eerst naar zwemles gaat.
Op het kerkplein deden we een groepsspel wat heel erg gezellig was en waarbij we dus veel lol hadden. En in de speelzaal hebben we samen een spinnenweb gemaakt door iets over jezelf te vertellen en waren we op die manier echt 'verbonden met elkaar'. Ook volgende week zullen we nog meer van dit soort spelletjes spelen.We zijn weer gestart!
30 augustus 2022 door Juf Priscilla

Jeej! We zijn weer goed gestart in groep 1/2B!
De aankomende weken zijn we vooral veel bezig met de groepsvorming en hebben we veel aandacht voor de regels/afspraken op school. We maken hierbij uiteraard veel gebruik van de Kanjertraining.
Vandaag hadden we de eerste gymles van juf Anna Bélen. Zij geeft ons iedere dinsdag les totdat juf Ellen in november weer terugkomt van haar zwangerschapsverlof.
Verder hebben we al heerlijk buiten kunnen spelen en worden er in de klas weer mooie schilderijen geschilderd, wordt er gebouwd, getekend en veel gespeeld.