Nieuws uit alle groepen

1-2c: Ziekenhuishoek
24 maart 2023 door juf Demi

In de klas zijn wij bezig met het thema ziekenhuis. Wij hebben de huishoek omgetoverd tot ziekenhuishoek. Er is een wachtkamer, ziekenhuisbed, medicijnenkast en natuurlijk een dokter. De kinderen vinden het leuk om in de hoek te spelen.

5a: Paas- creativiteit
24 maart 2023 door Juf Diane

Tijdens de inloop mogen de kinderen uit groep 5a van alles kiezen om te gaan doen. Vaak wordt er gekozen voor knutselen. Zo ontstond er al snel een heel paasdorp die de kinderen samen gemaakt hebben. Onze Keet maakte een paasmuts. Die werd zo leuk gevonden dat er veel verzoekjes voor zo'n zelfde paashoedje binnen kwamen. Nu heeft bijna de hele klas er één...Te leuk om niet te delen!

5b: Volgende patiënt!
22 maart 2023 door Juf Kim

Kijk nou toch! Dokters in de klas! Dokters met geïmproviseerde stethoscoop en een speciale voorhoofd thermometerstrip.

Vandaag hebben we elkaar onderzocht op hartslag per minuut en op temperatuur. Wat is normaal? En wanneer kun je bedenken dat er iets aan de hand is met het lichaam? Dat onderzoeken we.

1-2c: Verpleegkundige in de klas
21 maart 2023 door Juf Demi

Vandaag hadden wij een verpleegkundige in de klas. Zij werkt op de kinder- en kraamafdeling. D.m.v. korte filmpjes liet ze ons de kamers met bedden, de speelkamer, de verbandwisselkamer en couveuse zien. Ook wat veel voorkomende handelingen werden uitgelegd en voorgedaan. Milou speelde onze patiënt en kreeg plakkertjes op zijn borst en buik. Met een stethoscoop mocht een ander kind zijn hartslag beluisteren. Weer een ander kind mocht een luier bij een pop omdoen. Want patiënt spelen kunnen wij wel, maar baby spelen niet. Wij zijn al zo groot tenslotte! We hebben weer veel geleerd en gaan alles naspelen in onze dokterspost de komende weken.

1-2a: Verpleegkundige op bezoek
21 maart 2023 door Meryl en Laurien

Vandaag hadden wij een verpleegkundige op visite. Zij werkt op de kinder- en kraamafdeling. D.m.v. korte filmpjes liet ze ons de kamers met bedden, de speelkamer, de verbandwisselkamer en couveuse zien. Ook wat veel voorkomende handelingen werden uitgelegd en voorgedaan. Riv speelde onze patiënt en kreeg plakkertjes op zijn borst en buik. Met een stethoscoop mocht een ander kind zijn hartslag beluisteren. Vanessa mocht een luier bij een pop omdoen. We hebben weer veel geleerd en gaan alles naspelen in onze dokterspost de komende weken.

1-2d: Verpleegkundige in de groep
20 maart 2023 door Juf Sannie en juf Astrid

Vandaag hadden wij een verpleegkundige in de klas. Zij werkt op de kinder- en kraamafdeling. D.m.v. korte filmpjes liet ze ons de kamers met bedden, de speelkamer, de verbandwisselkamer en couveuse zien. Ook wat veel voorkomende handelingen werden uitgelegd en voorgedaan. Riv speelde onze patiënt en kreeg plakkertjes op zijn borst en buik. Met een stethoscoop mocht een ander kind zijn hartslag beluisteren. Weer een ander kind mocht een luier bij een pop omdoen. Want patiënt spelen kunnen wij wel, maar baby spelen niet. Wij zijn al zo groot tenslotte! We hebben weer veel geleerd en gaan alles naspelen in onze dokterspost de komende weken.

7b: Puppy’s op bezoek
20 maart 2023 door Juf Danitia

Wat een lieve, leuke en schattige dagstart hadden we vandaag! De vijf puppy’s van Jax kwamen even een kijkje nemen bij ons in de klas. De kinderen waren dol enthousiast. Dat zien jullie wel op de foto’s ;)

6b: IPC en musical.
19 maart 2023 door de juffen

In de vorige blog heeft u kunnen lezen dat we sinds vorige week met het nieuwe IPC- thema ‘Ben je in vorm’ bezig zijn. Tijdens de eerste IPC-taak hebben we bij elkaar de hartslag geluisterd en gevoeld én de temperatuur gemeten. Ondertussen hebben we al twee keer een hele ochtend en middag aan de bijbehorende musical gewerkt. De kinderen hebben nu twee dansjes en liedjes geleerd én ook hun rol gekregen. Natuurlijk zijn er kinderen die niet graag in de schijnwerpers staan en liever knutselen. Met deze groep zijn we het decor aan het maken. Iedereen is heel enthousiast bezig. Op de foto’s is dat goed te zien. Ook zijn er foto’s van vorige week zondag van de prijsuitreiking van LAC bij Vredeburg te zien. Daar nam Vajènne namelijk haar prijs in ontvangst. Wat had ze een mooie tekening gemaakt, we zijn trots op haar!

3b: Leeswedstrijd voorjaarsvakantie
17 maart 2023 door juf Nicole

In de voorjaarsvakantie hebben wij een leeswedstrijd gehouden met groep 3A. Welke klas leest de meeste bladzijden in de vakantie? Wij hadden wel 981 bladzijden gelezen. Groep 3A had er 991 gelezen. Helaas, hebben wij niet gewonnen. Juf Leonoor vond dat het zo dicht bij elkaar lag, dat wij ook mee mochten doen met de beloning. En de beloning was: spelen op het grote plein. De kinderen waren door het dolle heen.

1-2a: Bouwwerken van de week.
17 maart 2023 door Laurien en Meryl

Deze week zijn er ook weer veel bouwwerken gemaakt door de kinderen. Wat zijn ze trots! En ook bij de zandtafel worden de lekkerste dingen gemaakt zoals ijsjes, chocolade en suikerspin.

1-2b: Thema 'Ziek zijn'
17 maart 2023 door Juf Priscilla

Maandagochtend stonden we met alle kleuters op het kerkplein. Maar waarom stonden we daar? Al snel werd het duidelijk. Er kwam een ambulance met zwaailicht en zelfs even met sirene het plein oprijden. Uit de ambulance stapten 2 mensen (waaronder de papa van Tommie!) met wel heel speciale kleding aan; de ambulancebroeders. De achterdeuren werden open gedaan en er werd een brancard op wielen uit de ambulance getrokken. De ambulancebroeders kwamen in de klas vertellen over hun werk. We leerden dat het licht op de auto zwaailicht heet en dat er in een ambulance ook een 'troostbeer' ligt. Toen pakte de verpleegkundige een soort grote rode rugtas. Daar zat van alles in. Verband, pleisters, zuurstofkapje, ontsmettingsvloeistof en nog veel meer. De chauffeur vertelde dat de lichten van de ziekenauto in 3 verschillende kleuren kunnen knipperen. Blauw, oranje en groen. Dat wilden we natuurlijk wel zien! We gingen daarna met onze groep naar de ambulance en zagen de verschillende kleuren lichten. Ook mochten we even in de ambulance kijken. We zagen camera's zodat je ook goed kan zien wat er achter gebeurt en we zagen een iPad liggen.

We zijn daarna gestart met het tekenen en vouwen van een ambulance. Tijdens het buiten spelen komen er al geregeld kinderen met 'een gebroken been' voorbij en zijn er gelukkig 'ambulances' om de kinderen te vervoeren naar 'het ziekenhuis'. De wisselhoek is verbouwd tot een ziekenhuis. Er worden patiënten ontvangen door de dokter. De dokter heeft het maar druk met het maken van röntgenfoto's en het behandelen van de breuken. Het thema leeft echt direct, heel leuk om te zien!

Yara heeft vandaag een presentatie van de letterkoffer gegeven. Zij had de letter B mee naar huis en is op zoek gegaan naar spulletjes die met deze letter beginnen. De letter B bieden we in de klas ook aan naar aanleiding van het boek 'Boer Boris en het gebroken been' wat natuurlijk bij ons thema past.


1-2d: Deze week...
17 maart 2023 door juf Astrid en juf Sannie

Deze week...

- kwam de ambulance bij ons op school;
- zijn wij gestart met het thema 'ziek zijn';
- hebben wij woorden bedacht die bij 'ambulance' horen;
- heeft groep 1 een ambulance geknipt;
- speelden wij zelf een brancard en ambulancebroeders na door de gewonde op te tillen (* zie foto's buiten spelen);

- hebben alle kinderen een rapport mee naar huis gekregen;
- waren de kinderen woensdag thuis vanwege een studiedag;
- zijn alle leerkrachten van de Kerkuil bijgeschoold in de Kanjertraining;
- kreeg Saar gaatjes in haar oren en is daar óntzettend blij mee;
- deden wij elke ochtend weer een ander inloopspelletje;
- konden wij gelukkig weer heerlijk buiten spelen;
- lazen wij het prentenboek 'Waterpokken';
- stempelden de kinderen uit groep 1 waterpokken met kurken;
- heeft groep 2 weer uit hun klank- en vormenboekje gewerkt (voorbereidende lees- en schrijfactiviteiten);
- heeft groep 2 een leerspel gekozen van de zelfstandig werkposter;
- werd er in de huishoek de wacht- en behandelkamer van de huisarts nagespeeld;
- zijn wij alweer begonnen met het oefenen van Paasliedjes voor de Paasviering;
- hebben wij lichaamsdelen in het Nederlands én Engels geleerd;
- leerden wij hierbij het liedje 'Head, shoulders, knees and toes' met Birdy de vogel;

- hebben wij in de binnen- en buitenkring rijmwoorden verzonnen op de lichaamsdelen: hand, lip en teen.
- presenteerde Reva de letterkoffer 'g' (van Groot - Reva Groot). Wat deed zij dit leuk! Knap hoor, Reva!
- ga
f juf Ingrid een muziekles met instrumenten en leerden wij in het juiste ritme mee te doen
- en bood de opa van Timo, C-jay en Dex aan om de kapotte fietsjes uit de schuur te repareren. Heel fijn, dank u wel hoor!


Volgende week gaan we ons binnen het thema 'ziek zijn' richten op 'het ziekenhuis'. De huishoek zal worden omgetoverd tot de behandelkamer van de arts waar de kinderen zelf onderzoek kunnen doen.

Juf Annelotte - Lesideeën voor kleuters | Thema ziek zijn

4b: Meedoen met de kangoeroewedstrijd.
16 maart 2023 door Elly en Margret

Vandaag, 16 maart, deden een aantal kinderen mee met de kangoeroewedstrijd. Een moeilijke rekenwedstrijd met veel rekenraadsels. Het was moeilijk maar leuk!

Hier een paar foto's van het grote nadenken!

4b: IPC tijddetectives geschiedenis...een soort museum in de klas!
16 maart 2023 door Elly en Margret

Vanmiddag hadden we een soort museum in de klas. Heel veel kinderen hadden iets ouds mee en konden er goed over vertellen. Het was superleuk. Oude typemachines, telefoons, disc-man, cassettebandje en een oud boekje met gebedjes (in het Hongaars). We hebben ook koffie gemalen met de oude koffiemolen van Jordy!

En nog een fotootje van een heel mooi bouwwerk van Kapla, maar die hoort niet bij IPC :-)

7b: Verkeerslessen GoSafe
16 maart 2023 door Juf Danitia

GoSafe organiseert ontzettend leerzame gastlessen en daar hebben wij er al twee van mogen meemaken. Vandaag kwam een meneer vertellen over risico’s nemen en verminderen in het verkeer. De vorige keer hadden we het over het gebruik van de mobiele telefoon in het verkeer. Hierbij mochten de kinderen ook oefenen in een virtuele wereld! Zoals te zien op de foto’s ;) Hopelijk mogen we GoSafe nog een aantal keer ontvangen. Dat is nog even afwachten..

7b: Theatervoorstelling
16 maart 2023 door Juf Danitia

Afgelopen dinsdag waren we met de groepen 7 (en 8 in de ochtend) naar het theater in Castricum. Toonbeeld heeft dit voor ons mogelijk gemaakt en daar zijn we erg blij mee! Het was namelijk een interessant, maar vooral boeiende voorstelling. Bert Vos speelde samen met zijn band, The Klezmer Society, met behulp van Joodse muziek het verhaal welke zijn moeder geschreven heeft. Wie niet weg is, wordt gezien. Ida Vos heeft als klein meisje 2 jaar ondergedoken tijdens De Tweede Wereldoorlog, op 13 verschillende plaatsen. Alles wat zij heeft meegemaakt is in een notendop verteld tijdens ons theater bezoek. De kinderen waren er stil van. Vandaag praten we er nog over na in de klas, maar misschien ook een mooi gesprek voor thuis? De kinderen zaten vol vragen voorafgaand aan de voorstelling en natuurlijk na afloop. Na de meivakantie gaan we verder op dit onderwerp in tijdens het IPC thema over De Tweede Wereldoorlog

1-2a: Opening thema Ziekenhuis
15 maart 2023 door Meryl en Laurien

Afgelopen maandag stond de kleuters een verassing te wachten. Op het kleuterplein stonden we met alle kleuters te wachten en wat kwam daar aan……een ambulance. Met z’n allen een kijkje nemen in de ambulance was wat lastig en daarom kwam de verpleegkundige en de chauffeur bij elke klas langs om het één en ander te vertellen over de brancard, verband, computer, zuurstofkapje, de zwaailichten enz. Weet u wanneer de ambulance groene zwaailichten aanzet? De kinderen nu wel. Na dit bezoek hebben we met de klas de ambulance bekeken. We pasten er zelfs met z’n allen in!
Dinsdag waren er al kinderen die iets mee hadden genomen voor het thema en konden we al een start maken met het inrichten van de doktershoek. Dat belooft een hoop speelplezier.

1-2d: Start nieuwe thema
13 maart 2023 door Juf Sannie en juf Astrid

We stonden vanmorgen met alle kleuters op het kerkplein. Maar waarom stonden we daar? Al snel werd het duidelijk. Er kwam een ambulance met zwaailicht en zelfs even met sirene het plein oprijden. Uit de ambulance stapten 2 mensen met wel heel speciale kleding aan. De achterdeuren werden open gedaan en er werd een brancard op wielen uit de ambulance getrokken. Omdat 110 kinderen om 1 ambulance wel heeeel veel was beloofden de meneer en mevrouw dat ze deze ochtend langs alle klassen zouden komen. Aan het einde van de ochtend waren wij aan de beurt. De kinderen waren heel betrokken. We leerden dat het licht op de auto zwaailicht heet. Dat er in een ziekenauto ook een knuffel ligt. Ook hangt er in de auto een soort computer. Toen pakte de verpleegkundige een soort grote rode rugtas. Daar zat van alles in. Verband, pleisters, zuurstofkapje, ontsmettingsvloeistof en nog veel meer. De chauffeur vertelde dat de lichten van de ziekenauto in 3 verschillende kleuren kunnen knipperen. Blauw, oranje en groen. Dat wilden we natuurlijk wel zien! We gingen nu met alleen onze groep naar de ambulance en zagen de verschillende kleuren lichten. En wat hadden we een geluk dat wij de laatste groep waren. De kinderen mochten met 5 tegelijk op de brancard gaan zitten. Deze ging dan als een soort lift omhoog en werd daarna in de ambulance geschoven. In de auto stapten de kinderen weer van de brancard af en kwamen via het voorportier weer naar buiten. Dat was een prachtige ervaring. En dit was pas de eerste dag van ons thema. Wat hebben we al veel geleerd en gezien. En we zijn nieuwsgierig wat er nog allemaal komen gaat. Ons thema is het ziekenhuis, maar deze week zullen we het vooral over ons lichaam en de ambulance hebben.

1-2c: Thema ziekenhuis
13 maart 2023 door Juf Demi

Vandaag was weer een speciale dag. De kinderen mochten in de ochtend hun jas aanhouden voor een verrassing. Wij ging naar buiten om het nieuwe thema te openen en dit deden wij op een speciale manier. Er kwam namelijk een ambulance op het kerkplein. Wat waren de kinderen enthousiast!
De ambulance broeders kwamen in de klas om het een en ander te vertellen en daarna mochten de kinderen nog een kijkje nemen in de ambulance, erg speciaal! Ons nieuwe thema zal zijn: het ziekenhuis!

1-2d: Vakantie voorbij
10 maart 2023 door Juf Astrid en juf Sannie

We zijn deze week weer fris en fruitig van start gegaan, na genoten te hebben van een week voorjaarsvakantie. Deze week nog even geen thema, hier zullen wij volgende week weer mee van start gaan. Over het nieuwe thema leest u volgende week meer op de blog. Vanmorgen is de klas gecontroleerd op hoofdluis en we kunnen gelukkig melden dat de klas luisvrij is. Bedankt weer Marieke, voor het ‘kriebelen’

In het fotoalbum vindt u enkele foto’s van de afgelopen dagen, zoals onder andere de muziekles met instrumenten over hard en zacht, mooie 2D PlusPlus constructies, de gymles van juf Ingrid en Dex die de letterkoffer presenteert en dddropjes uitdddeelde (dddankjewel Dex!). De letterkoffer is nu mee naar huis met Reva. Succes Reva!