Nieuws uit groep 1-2d

Zomerfeest/juffendag
1 juli 2022 door juf Sannie en juf Astrid

Vandaag was het zomerfeest én vierden wij juffendag in groep 1/2 d; zowaar met zon een mooie dag om ons thema 'zomer' maar ook al een beetje het schooljaar af te sluiten en de verjaardagen van de juffen te vieren.

Het was een dag waarop:
- de kinderen (die dit wilden) prachtig verkleed op school kwamen;
- de juffen enorm werden verwend met kaartjes, tekeningen en cadeaus (dankjulliewel!);
- Evan, met toestemming, confetti gooide over zijn juffen (as we speak or as I type vis ik, ongelogen, een stukje confetti uit mijn haren. Goede grap Evan!);
- Meester Herman, juf Helga en juf Fleur een toneelstuk verzorgden in de speelzaal waarbij juf Fleur als instrumentendief ('Valse noot') instrumenten stal uit Meester Herman zijn instrumentenwinkeltje. Een spannend toneelstuk...;
- de kinderen cakejes versierden (én opaten natuurlijk) en limonade dronken;
- we geinige dansspelletjes deden;
- de kinderen tijdens het Zomerfeest op het plein geschminkt werden, allerlei 'luchtspelen' speelden, dansten op muziek, popcorn aten en nóg meer limonade dronken (ouderraad, bedankt voor alle inzet en organisatie!);
- Stijn uitrekende hoeveel jaar juf Sannie en juf Astrid samen zijn geworden, namelijk 96. Over twee jaar zijn we samen 100!;
- Jet na ijverige inzet stoelendanskampioen werd;
- juf voorlas uit het prentenboek 'Onze octopus' (thema: zomer) en de kinderen enorm genoten van dit grappige verhaal;
- de kinderen in twee- of drietallen Zomerbingo speelden en een spekje verdienden bij een volle Bingokaart

We hebben veel blije gezichten gezien, het was een mooie dag. Meegenieten kunt u door de foto's in het album te bekijken.

Op vakantie met de bus
24 juni 2022 door juf Sannie en juf Astrid

In het boek 'Heksje Mimi gaat op vakantie' gaat Mimi samen met haar heksenvriendjes Lore, Ella, Roosje, Sara en Jill op vakantie naar de zee. Ze gaan hier naartoe met de bus.

Vandaag gingen wij ook op vakantie met de bus en íedereen mocht mee. In de kring hebben we een spel gedaan waarbij we goed moesten luisteren naar de beginklank (de eerste letter). Want zo kon je horen in welke bus je moest stappen.

We begonnen met de M van Mimi. Wie mag er met haar mee? Och, dat was jammer... Misha was er vandaag niet, anders had hij met haar meegemogen. De bus van Mimi bleef helaas leeg. Dus gingen we door met chauffeur (heksenvriendje) Lore. Wie mag er met haar mee? Lex natuurlijk! Dit hoorde hij goed. Bij Llllllllore en Lllllllllex horen we inderdaad dezelfde klank aan het begin. En zo stapten steeds meer kinderen in de juiste bus. Klaar om op vakantie te gaan!

Maar o jee, wat is dat nu? Er zijn nog kinderen over. Gelukkig had Mimi een lege bus en mogen de rest van de kinderen mee met haar. Instappen maar, we kunnen vertrekken! Fijne vakantie allemaal!

Deze les hebben we geleerd te luisteren naar beginklanken, deze te herkennen en deze te onderscheiden van elkaar. Ook hebben we gekeken in welke bus de minste en in welke bus de meeste kinderen zaten. In de bussen van Ella en Roosje zaten evenveel kinderen, namelijk twee. In de bussen van Sara en Jill zaten óók evenveel kinderen, namelijk drie.

Nog even en dan begint de zomervakantie echt. De laatste weken worden gevuld met leuke activiteiten. Allereerst het zomerfeest/juffendag aanstaande vrijdag. De kinderen mogen verkleed naar school komen. Het tienuurtje hoeft niet mee deze dag, de lunch wel.


Kathleen Amant,Heksje Mimi op vakantie

Heksje Mimi op vakantie
17 juni 2022 door juf Astrid en juf Sannie

In de klas werken we momenteel rondom het prentenboek 'Heksje Mimi op vakantie'. In het boek pakt Mimi zelf haar koffer in. Juf Astrid had deze week ook haar koffer mee naar school genomen. De kinderen mochten raden wat erin zat. Juf Sannie had ook haar koffer mee. Wel zes eigenlijk! In allerlei verschillende maten. Samen hebben we deze koffers op een rij van groot naar klein gezet. Met een moeilijk woord heet dat seriëren; het rangschikken van dingen. In de koffers zaten ook badlakens, t-shirts, boeken... want ook dat neem je mee als je op vakantie gaat. Al deze spullen hadden verschillende groottes en moesten dus ook geserieerd worden. We hadden al snel door dat als je iets wilt vergelijken, je dit op dezelfde lijn (hoogte) moet leggen. Dan pas zie je het verschil en krijg je een 'trapeffect'. Ook leerden we dat je altijd aan de linkerkant begint, net als met lezen en schrijven.

Het was een drukke, warme week en wat hebben we weer veel gedaan en geleerd. Onder andere:
- heeft juf Ilse, onze stagiaire, afscheid genomen;
- hebben we de letter 'z' van 'zomer' geleerd met Zzzoemie de bij;
- zijn Kai, Yara, Yenthe, Brend en Fiënna zonnetje van de dag geweest (de kinderen geven elkaar complimenten en iedereen komt een keer aan de beurt);
- hebben we tijdens de inloop 's morgens gewerkt met buurgetallen en beginklanken;
- hebben we het insmeerliedje 'In de zon' geleerd;
- hebben we (net als Mimi in het boek) gepicknickt. Dit deden we in de schaduw op het veldje naast het schoolplein;
- hebben we in de kring een luisterles over picknicken gedaan. De kinderen moesten 3 á 4 opdrachten aaneen uitvoeren. Je moest dus heel goed luisteren wat juffrouw van je vroeg. Ook leerden we deze les een nieuw woord: thermoskan. Een nog onbekende term voor allemaal.
- hebben we met gym eilandentikkertje (vakantie) gedaan;
- hebben we met de Kanjertraining gelezen over vlerken die nu toch ook hun witte pet willen gaan opzetten, omdat ze het gedrag van de uitlachapen niet meer leuk vinden;
- kwam C-Jay langs op school. Hij heeft van de week een ongelukje gehad en daardoor een scheurtje in zijn bot. Hopelijk mag het gips er snel af. C-Jay verraste ons op deze warme dag met heerlijk verkoelende ijsjes. Zijn moeder werkt bij de Roset, dus dat was dikke bof voor ons allemaal! Dankjewel C-Jay & Mary!

Wij wensen jullie een goed weekend en zondag een fijne (groot)vaderdag toe.

Groeten,

Astrid & Sannie

Thema-zomer | Samen Voor Onderwijs

Project zomer: IJssalon Discodip
10 juni 2022 door juf Sannie en juf Astrid

Woensdag zijn wij begonnen met een nieuw en laatste project van dit schooljaar: zomer. Bij dit project hoort het prentenboek 'Heksje Mimi gaat op vakantie'. We ontvingen woensdag een ansichtkaart van heksje Mimi, waarna juf Astrid het verhaal met de kinderen besprak. Waar denk jij aan bij zomer/vakantie? IJS! Ja, ijs kan eigenlijk áltijd wel he? Maar zéker in de zomer. De kinderen wilden onze themahoek omtoveren tot ijssalon. En dat hebben we gedaan! Stijn heeft van thuis een portemonnee meegenomen, zo ook Reva en Yara die ook nog een ijsschep, hoorntjes en andere benodigdheden meebrachten.
We hebben in de kring in tweetallen (knietje-knietje) gebrainstormd over ijs. De kinderen kwamen met: aardbeienijs (zonder melk), lepeltjes, chocoladehoorntje, een kersje op de slagroom, discodip, smelten, koud, waterijs, bakje, smurfenijs, knetterraket, cola calippo, bevroren, gesmolten chocola... en nog veel meer. Jemig, wat zijn ze allemaal al betrokken! We schreven de woorden op een woordweb en kozen er één uit die de naam van de ijswinkel zou worden. De meeste stemmen gingen uit naar: IJssalon Discodip.
De hoek hebben de kinderen samen met juf ingericht en groeit al. Yenthe, Jip, Yara, Romée en Luna hebben het naambord geschreven, geschilderd en gestempeld. Yara heeft prijslijsten gemaakt en er wordt al écht gerekend. Want hoeveel moet je betalen als je een ijsje met twee bolletjes, discodip en een waterijsje koopt? (*zie foto's van de prijslijsten in het album)

De kinderen zijn erg enthousiast over het nieuwe thema en het spelend leren in de ijssalon. Iedereen komt natuurlijk aan de beurt, dit houden we bij. Volgende week gaan we verder met de activiteiten van Heksje Mimi.

Verder hebben we deze week allemaal een zonnetje gemaakt, zodat we binnenkort allemaal een keer het zonnetje van de dag kunnen zijn. Ook kwam meester Herman vandaag nog muziek met ons maken en hebben we een lied geleerd over de zomer.

Fijn, zonnig weekend gewenst!

210,782 Zomer Plaatjes Foto's, Afbeeldingen en Stock Fotografie - 123RF

Zomer ijs Vector 554977 - Download Free Vectors, Vector Bestanden,  Ontwerpen Templates

Buitenspeelpret
3 juni 2022 door juf Sannie

Het is de tijd van de Avondvierdaagse, mooier weer, Pinksteren en 'geheime' activiteiten in de klas... Daarom dit keer maar wat gezellige buitenspeelfoto's. Want momenteel geldt: what happens in 1-2 d, stays in 1-2 d... iets met een bepaalde zondag in juni...?

Top Secret Red Square Grungy Vintage Isolated Stamp Stockvectorkunst en  meer beelden van Bovenkleding - iStock

Weekoverzicht
20 mei 2022 door juf Sannie

Het is weer vrijdag, de week is weer voorbij…

Een week waarin we qua weer uitersten hebben gehad; waar we aan het begin van de week nog buiten in het gras hebben geluncht, zaten we aan het einde van de week juist binnen te schuilen voor regen, flitsen en gedonder. En dat laatste vonden de kinderen best een beetje spannend.

Deze week zijn wij verder gaan leren, spelen en werken over de moestuin: bloemen, groente en fruit. Juf Ilse, de stagiaire van onze groep, had deze week haar stageweek. Samen met de kinderen heeft zij een bloemenstalletje ingericht waar de afgelopen dagen graag werd gespeeld.

Gisteren hebben we een kringactiviteit gedaan over de kleuren van groente en fruit. We zijn in de klas op zoek gegaan naar attributen zo rood als een tomaat, zo geel als een citroen, zo groen als een courgette en zo blauw als blauwe bessen (* zie de video verstuurd per e-mail).

En verder, wist u dat:

- we vandaag met juf Ilse buiten hebben gegymd?
- Sef 26 mei jarig is en wij vandaag alvast zijn verjaardag hebben gevierd?
- Sef zijn ouders vorige week zijn getrouwd en wij hen hartelijk feliciteren en heel veel geluk wensen?
- we vandaag Engels met Bobo hebben geleerd en we nieuwe woordjes kennen over de lente?
- we met Engels ook de kleuren hebben geleerd?
- we deze week eíndelijk eens de ‘bliksemkaart’ op konden hangen bij ons weerbericht? Deze ‘mag’ zelden!
- juf Astrid volgende week maandag en dinsdag i.v.m. vrije dagen vervangen wordt?
- Maandag juf Priscilla er samen met juf Ilse is? En de kinderen hier al van op de hoogte zijn?
- Alle kinderen woensdag, donderdag en vrijdag vrij zijn i.v.m. de Hemelvaartsvakantie?
- Er weer foto’s van de afgelopen week bij deze blog zijn geplaatst?

Wij wensen u een fijn weekend en alvast gezellige dagen rondom Hemelvaart

De start na de meivakantie
13 mei 2022 door juf Sannie

We zijn weer gestart!

De eerste week na de meivakantie zit er alweer op. En dat betekent dat we de laatste fase van het schooljaar ingaan. Maar met nog genoeg leuke activiteiten op het programma!

Deze week heeft Nicole het stokje overgedragen aan mij. Vanaf nu werk ik weer de donderdagen en vrijdagen. Nicole, bedankt voor alles! Wij waren allemaal heel blij met jouw aanwezigheid. Gelukkig zien de kinderen jou nog iedere dinsdag wanneer jij de gymlessen verzorgt.

Wat vond ik het fijn om de kinderen weer te zien. De meeste kinderen kende ik al, maar toch ook een paar nieuwe gezichten.

Over een paar weken gaan wij van start met ons laatste thema van dit jaar: ‘zomer’. Tot die tijd hebben we het in de klas over de lente met deze week het accent op de moestuin: bloemen, groente & fruit.


Dinsdag heeft (stagiaire) Ilse een les gedaan over bloemen en hebben de kinderen geleerd wat een bloem nodig heeft om te groeien (zon, licht, water, lucht). Een paar bloemen liggen te drogen, volgende week gaan we deze bekijken.

Bij juf Astrid hebben de kinderen gekeken en geluisterd naar een verhaal over de grote praatplaat ‘de moestuin. Ook hebben ze het lied ‘Groente en fruit’ geleerd. Deze staat voor u klaar op de kidspagina van 123Zing!.

Gisteren hebben de kinderen tijdens een actief kringspelletje al wandelend in wisselende tweetallen aan de hand van kaartjes rijmwoorden bedacht. Op de kaartjes stonden plaatjes die op de praatplaat van de moestuin staan.

Vandaag zijn we verder gegaan over groente & fruit en hebben we gebruik gemaakt van onze zintuigen. Wat zijn zintuigen eigenlijk? Wat gebruik je om te ruiken? En wat om te proeven? Voelen? Horen? Zien? Geblinddoekt hebben kinderen die zich hiervoor aanboden, groente en frui gevoeld, geroken, geproefd en… geraden! Vervolgens gekéken of het klopte. Ook hebben we nog even geluísterd… maar de groente en het fruit maakten weinig geluid…

En verder deze week:

- hebben de kinderen (die dit wilden) een droomtekening gemaakt voor de tekenwedstrijd van Limmen Artistiek & Creatief (zie Uilenpost);
- hebben we met de klas een mooie bloem geknutseld voor handvaardigheidjuf Nelleke. Vandaag ging zij met pensioen en hebben wij met de hele school afscheid van haar genomen;
- heeft groep 2 weer uit hun klank- en vormmapje gewerkt;
- hebben we de verjaardag van Anna gevierd;
- hebben we vogelverschrikkers geknutseld;
- hebben we tijdens gym het tikspel ‘fruitsalade’ gespeeld.

Tot slot hebben we natuurlijk ook gewoon heel fijn buiten gespeeld in de zon.

Koningsspelen
23 april 2022 door juf Nicole

Wat hebben wij een mooie dag gehad gisteren! Het weer heeft zijn best gedaan.

We zijn de dag begonnen met de warming-up in de speelzaal. Met alle kleuters samen werd de Fit Top 10 van Kinderen voor Kinderen gedanst. Terug in de klas hebben wij Koningsmemorie gespeeld. Ieder tafelgroepje was een team. Het rode groepje, gele groepje, blauwe groepje en het groene groepje streden tegen elkaar.

Na het 10-uurtje was het tijd voor de spelletjes buiten. In kleine groepjes speelden de kinderen de spelletjes met een koninklijk tintje. Zo hadden we onder andere: de appeltjes van oranje (een soort eierloop met oranje mandarijnen), koninklijke munten (sjoelen) en de koninklijke trein (met z'n tweeën een ballon klemmen tussen de buiken en zo naar de overkant). De rest van de spelletjes kunt u zien op de foto's.

We gingen ook nog speelwerken, maar niet gewoon zoals altijd... Alle kinderen zijn in een andere klas geweest. Een aantal kinderen gingen in groep 1/2A bij juf Laurien spelen. Anderen gingen naar 1/2B bij juf Priscilla of naar 1/2C bij juf Demi. Zo konden ze eens in andere hoeken spelen, maar ook met kinderen uit andere klassen.

Ook in de middag ging het feest door. Tijd voor de stoelendans! Wat is dat toch altijd leuk. Uitleg was niet meer nodig, stoelendansen dat kunnen we wel, zeiden ze!

Na alle drukte hebben de oudsten nog even rustig in een werkboekje gewerkt en hebben de jongsten een kleurplaat ingekleurd.

Als allerlaatste was het gisteren tijd om afscheid te nemen. Na de vakantie staan juf Astrid en juf Sannie weer voor de klas. Gelukkig blijven wij elkaar zien tijdens de gymles op dinsdag, nu dat juf Ellen met zwangerschapsverlof is.

Tenslotte wil ik jullie allemaal bedanken voor de cadeautjes die ik heb gekregen! En voor nu wens ik iedereen een hele fijne meivakantie!

Pasen in groep 1-2D
14 april 2022 door juf Nicole

Woensdag hebben de kinderen paaseieren gezocht in de tuin van de kerk. Wat hebben ze goed gezocht en veel eieren gevonden!

Donderdag hebben wij eerst genoten van de paasmusical. De kinderen hebben goed geluisterd en konden ook heel goed stil zitten. Later op de dag werden de tafel en stoelen verschoven in een feestelijke opstelling. Iedereen mocht zelf kiezen waar en naast wie hij ging zitten. Wat konden onze kanjers dat goed. Niemand maakte ruzie, niemand deed vervelend, iedereen had oog voor elkaar! Zo konden wij genieten van onze heerlijke lunch.

Afgelopen weken hebben wij ook rondom het thema Pasen gewerkt en opeens vonden wij meerdere paashazen in de bouwhoek. Ook deze foto's staan erbij.

Rekendag in groep 1-2d
31 maart 2022 door juf Astrid

De rekendag was niet alleen in 1-2d, maar in alle groepen. Bij de ingang van de speelplaats stond een mooie poort met allemaal foto’s van bouwwerken. Wij hadden een parkeergarage gemaakt omdat we nog met het thema verkeer bezig zijn. Alle juffen waren verkleed als bouwvakker want het landelijke thema was bouwen. Vandaar ook dat wij in groepjes bruggen zijn gaan bouwen voor de auto’s en tractoren. Verder hebben we inhouden van de tanks van de voertuigen vergeleken. Soms was er wel een overstroming haha. Ook hebben we een halve tekening met behulp van echte spiegeltjes af kunnen maken. En bij het kleien moesten we o.a. railsen maken en meten, mensen in de bus kleien en tellen. In de speelzaal hebben we spelletjes met meten, getallen en figuren leggen gedaan.

Na al dat harde werken hadden onze kanjers een lekker zakje chips en een bekertje limonade verdiend. Als u naar de foto’s gaat, krijgt u vast een goede indruk van de dag.

Speelgoedmarkt
12 maart 2022 door juf Nicole

Op 11 maart was de speelgoedmarkt op het grote schoolplein. Bijna alle kinderen hadden wat geld mee om te shoppen. De kinderen hebben mooi speelgoed uitgekozen. En wat veel! Het mooie is dat de opbrengst naar het goede doel gaat: het project in Burkina Faso van Stichting WOL.

Opening van het thema: verkeer en vervoer
4 maart 2022 door juf Nicole

Wat een mooi weer was het vandaag! Vanmiddag hebben wij lekker buiten gespeeld. Juf Nicole dacht dat zij de snelste op het schoolplein was. Juf Demi en juf Priscilla dachten dat zij op hun fiets en step nog sneller waren. Hoe weten we nou wie het allersnelst is? Tijd voor een wedstrijd! Klaar voor de start? Af! He, dat is toevallig. De komende weken werken wij rondom het boek ‘Gewonnen!’ aan het thema verkeer en vervoer.

Carnaval
17 februari 2022 door juf Nicole

Afgelopen week hebben wij het thema Kleurenmonster langzaam afgerond met uiteindelijk een emotiebingo op woensdag. Het Kleurenmonster is overgegaan in Carnaval. Een aantal kinderen heeft deze week met mozaïekfiguurtjes een polonaise gemaakt. Donderdag was het dan ook tijd voor de echte polonaise: het is Carnaval! Wat waren de kinderen mooi verkleed en wat waren zij trots op hun outfits. Wij zijn de dag begonnen met een modeshow. Ieder kind mocht op tafel staan en vertellen hoe zij verkleed waren. Daarna deden wij de polonaise. Later in de ochtend hebben wij een carnavalsbingo gespeeld. Ze zijn echt dol op bingo. Na de bingo kreeg iedereen een zakje chips met limonade. Al wilde sommige kinderen liever water. Dat mocht natuurlijk ook. ’s Middags hebben wij de stoelendans gedaan. Voor sommige kinderen was dit nieuw. Al hadden ook zij het idee van het spel snel door. We konden nog even kort spelen en toen was het tijd voor vakantie.

Theremini
11 februari 2022 door juf Nicole

Vandaag kwam meester Herman weer in de klas. Eerst hebben we een aantal liedjes gezongen. Vervolgens had hij een heel bijzonder instrument mee: een theremini. Ieder kind mocht er even op spelen. Zij kunnen u vast uitleggen hoe het instrument werkt! Tenslotte hebben we op het bord gekeken naar andere mensen die het instrument bespelen.

Creatieve gezichten
11 februari 2022 door juf Nicole

Vorige week hebben de kinderen een emotie op een gezicht gemaakt. Ze hebben hiervoor losse materialen gebruikt. Ze waren erg creatief bezig!

Muziekles
14 januari 2022 door juf Nicole

Vandaag is meester Herman weer in de klas geweest voor de muziekles. We hebben een liedje gezongen over een clowntje die verdrietig was en daarna weer blij werd. We hebben geluisterd hoe verdrietige, boze en vrolijke muziek klinkt. Meester Herman had ook deze keer weer instrumenten mee. Eerst speelde hij op zijn ukelele, daarna op zijn gitaar en op het eind mocht iedereen even een viool bespelen.

De buitenkeuken
10 januari 2022 door juf Nicole

De opening van onze buitenkeuken door juf Helga.

Kerstontbijt
17 december 2021 door juf Nicole

Wat hebben we een fijne, sfeervolle week gehad. Donderdag hebben we genoten van een heerlijk kerstontbijt. Het was nog lekker donker op de gang en er waren sfeervolle lichtjes in de klas. Wat hebben de kinderen hun best gedaan om hun tasje mooi te versieren en wat zagen ze er allemaal mooi uit!

Kerstviering
17 december 2021 door juf Nicole

Vandaag mochten wij in de kerk genieten van de kerstmusical. Het lukte al heel goed om stil te zitten en een uur lang te luisteren! Tussendoor konden wij meezingen met de liedjes, want die hebben we geoefend met muziekjuf Mia.

Kerststal
15 december 2021 door juf Nicole

Afgelopen vrijdag zijn wij naar de kerk geweest. De nieuwe pastor Mike heeft ons het kerstverhaal verteld.