Nieuws uit groep 1-2d

Buitengym
29 mei 2020 door juf Sannie en juf Astrid

Blije gezichten vandaag tijdens de buitengymles op het plein. We startten met een parcours en eindigden met een tikspel waarbij de katten (tikkers) de muizen te pakken moesten krijgen door aan hun staart (lintje) te trekken. Staart eraf? Lintje om de paal en de katten helpen de muizen te vangen.

De foto's staan in het album. Veel kijkplezier!


Afgelopen week...
29 mei 2020 door juf Sannie en juf Astrid

De afgelopen week...

- speelden wij buiten;
- was de zandbak weer open (yes!);
- maakten wij vaderdagcadeautjes (ssst!);
- leerden wij een lied over de lente (vraag maar aan uw kind, hij/zij zingt het vast voor u: 'Buiten spelen is zo fijn...')
- werkten de oudste kleuters uit hun klank- en vormenmapje;
- deden Ties, Dex, Jelte en Mac het tactische gezelschapsspel: 'Hop in galop!';
- had Sef zijn eerste dag op de basisschool bij ons in de klas;
- liet Brian zien dat hij zelf veters kan strikken en verdiende hij dus 'gouden veters';
- hebben wij buiten gegymd;
- behield Sep als langste zijn muizenstaart tijdens 'Kat- en muistikkertje'...
én hebben wij weer volop samenspelend geleerd.

Fijn Pinksterweekend en tot dinsdag (of donderdag)!

Buitengym 1/2D
25 mei 2020 door Juf Ellen

Vandaag voor de 2e keer buitengymmen. Politie en boef tikkertje, hobbeldebobbelbaan en pannenkoeken bakken. Bekijk de foto’s en het filmpje https://www.magisto.com/video/LQ5CPVpaACIqUEFpYw?l=vsm&o=i&c=c

Kanjertraining
15 mei 2020 door juf Sannie en juf Astrid

Vanuit de Kanjertraining zijn er startweken ontwikkeld vanaf de meivakantie. Speciaal aangesloten op deze bijzondere periode.

Vandaag in de kring mochten de kinderen reageren op de stelling: 'Ik ben blij dat de school weer is begonnen'.

De meeste kinderen staken hun duim omhoog en zeiden:
Merel: 'Ja, omdat ik mijn vriendjes heb gemist.'
Willem: 'Ik ben blij omdat ik alles weer herken.'
Anouk: 'Ik vind het leuk omdat ik mijn vriendin Merel weer zie'.
Simon: 'Ik vind het leuk dat ik weer lekker buiten op het plein kan spelen'.

Sommige kinderen staken hun duim halverwege en zeiden:
Luca: 'Ik mis Milan wel, maar omdat Willem er is mis ik dus niet al mijn vriendjes.'

Sommige kinderen staken hun duim omlaag en zeiden:
Senna: 'Ik mis Olivia want zij zit bij de andere helft van de groep.'

Het is fijn om er samen over te praten.

Ook vandaag hebben we de kinderen toegezongen die de afgelopen periode jarig zijn geweest: Luca en Thies. En ook Zoë Noa, want zij viert morgen haar vijfde verjaardag. Gefeliciteerd alvast!

Verder hebben we vandaag ook weer veel gespeeld en gewerkt samen. In het album staan weer wat foto's.


We zijn weer begonnen!
14 mei 2020 door juf Sannie en juf Astrid

Deze week zijn we weer op school begonnen. Wat is het toch fijn om elkaar te zien en in het echt te spreken. Wij zien dan ook veel blije gezichten.

Bij de start van de dag, en natuurlijk ook meerdere malen gedurende de dag, wassen wij onze handen. Hier maken wij natuurlijk wel iets gezelligs van. Dit doen wij met het liedje 'Handen wassen' van Dirk Scheele. Te vinden via YouTube. Het is belangrijk dat je je handen goed wast, maar het is ook belangrijk dat je na afloop de kraan weer dichtdoet! Dat ging sommige keren nog niet helemaal goed, hihi. Daarom hebben wij meteen het versje 'Hendrik Haan' van Annie M.G. Schmidt erbij gepakt:

'Hendrik Haan uit Koog aan de Zaan, heeft de kraan open laten staan...'. De kinderen hebben het versje mee naar huis gekregen. Misschien is het leuk om deze thuis nog even voor te lezen.

De kinderen hebben deze week tekeningen, foto's, collages e.d. mee naar school genomen die de Coronatijd thuis representeren. Vandaag hebben wij wat extra aandacht besteed aan de werkstukjes van de kinderen die vandaag niet op school waren. Wat vonden ze het leuk om te zien en te horen dat bijvoorbeeld Thies een aquarium voor zijn verjaardag had gekregen of dat Luca op zijn verjaardag een dinosaurustaart had. Dat Sep zijn ouders zoveel geholpen heeft met de tulpen en dat Willem fan is geworden van Spongebob en deze in zijn kijkdoos geknutseld heeft. Zo blijven wij toch een beetje op de hoogte van de kinderen die wij op dit moment niet tegenkomen op school.

Tijdens de afgelopen periode zijn er best wat kinderen uit onze klas jarig geweest. Deze hebben wij vandaag even in het zonnetje gezet. Olivia, Brian, Valentina, Tess, Lynn en Liv mochten met feestmuts op vooraan in de klas staan en werden door juf en alle kinderen van de klas toegezongen.

Verder is er vandaag natuurlijk weer heerlijk binnen en buiten gespeeld en ook hard gewerkt. Alsof weinig anders is dan normaal. Fijn hoor!

In het album hebben wij wat foto's geplaatst. Veel kijkplezier!

We zijn weer begonnen - Kinderstralen

Kanjertraining
6 maart 2020 door juf Sannie en juf Astrid

'Elkaar beter leren kennen.'

Gisteren en vandaag hebben wij in de kring een Kanjerspelletje gedaan waarbij het doel was de ander beter te leren kennen. We spelen, werken en leren elke dag samen, maar zijn er dingen die wij nog niet weten van onze klasgenoten? Met behulp van gesprekskaartjes zijn wij o.a. te weten gekomen wat de lievelingskleur is van de ander, welke sport hij/zij beoefent en hoeveel broers en/of zusjes onze gesprekspartner heeft. Vragen stellen, antwoord geven, luisteren, onthouden en verwoorden. Dat is best wat! Maar wat kunnen ze dit al goed zeg. Knap hoor.

Bewegingsonderwijs 11-2-20
11 februari 2020 door Juf Ellen

Vandaag weer veel met gym gedaan. Bekijk het filmpje: https://www.magisto.com/video/NUAXZV5WBmg5TxlhCzE?l=vsm&o=i&c=c

Thema 'Dinosaurussen'
6 februari 2020 door juf Sannie en juf Astrid

Wij werken in de klas nog steeds vol enthousiasme over dinosaurussen. Inmiddels kennen wij er al heel wat:
De Diplodocus met zijn lange nek en lange staart, de Triceratops met zijn hoorns op de kop, de Parasaurolophus die een echte lawaaimaker is, de Stegosaurus met platen op zijn rug, de Tyrannosaurus Rex met zijn kleine voorpoten en de Spinosaurus die lijkt op een ruggengraathagedis.
Het zijn best moeilijke namen allemaal, maar toch weten wij ze aardig te onthouden. Ook leren wij de verschillen tussen de verdedigers en de aanvallers: de plantenetende dinosaurussen en de roofdinosaurussen die gek zijn op vlees.

In de klas zorgen wij voor een varen. Twee keer per week krijgt deze plant water van ons. Wist u dat de varen ook al bestond in de tijd van de dinosaurussen? Stegosaurussen waren er dol op.

Onze themahoek hebben wij omgetoverd tot een archeologiehoek.

We hebben ook de letter 'd' van 'dinosaurus' geleerd en weten nu ook het klankgebaar dat bij deze letter hoort. Samen hebben wij woorden bedacht waar we aan het begin de letter 'd' horen.

Aanstaande donderdag 13 februari sluiten wij dit thema af met een tentoonstelling in ons Dinomuseum. Ouders, maar ook opa's en oma's, zijn van harte uitgenodigd om een kijkje te komen nemen. We beginnen om 08.45 uur.

In het album kunt u foto's bekijken over dit thema.

Afbeeldingsresultaat voor dinosaurs

Bewegingsonderwijs 4-2-20
4 februari 2020 door Juf Ellen

Benieuwd naar wat wij met gym hebben gedaan? Bekijk het filmpje: https://www.magisto.com/video/Nk0BYERWB2g2URtiCzE?l=vsm&o=i&c=c

Ddddino dddrumles
17 januari 2020 door juf Sannie en juf Astrid

Muziek met meester Herman is altijd feest. Vandaag mochten wij hem weer bezoeken en had hij zijn les aangepast op ons thema: een dddino dddrumles! Meester Herman achter de drums en wij stampen, sluipen, wandelen en rennen als een dinosaurus. Daarvoor moesten we wel goed luisteren naar het ritme en het volume. We hebben het verschil geleerd tussen een akoestisch drumstel en een elektrisch drumstel. We hebben ook nog wat dinosaurusliedjes gezongen. 'Ik werd vanmorgen wakker als een dino' (te vinden via YouTube) is toch wel onze favoriet.
Tot slot mochten wij allemaal nog even achter het drumstel kruipen. En dat was gaaf zeg!

De Diplodocus
16 januari 2020 door juf Karen en juf Sannie

Vanmorgen hebben we meteen even gekeken in het bijlokaal om te checken hoe het met het ei gaat. Er was helaas nog niets uitgekomen... spannend hoor! Morgenochtend dan maar weer een kijkje nemen.

De komende weken werken wij rondom het thema 'Dinosaurussen' en zullen wij steeds meer dino's leren kennen. Vandaag hebben we kennis gemaakt met de Diplodocus. Wij weten nu:
* dat hij een lange nek heeft
* en ook een lange staart.
* Diplodocus betekent 'dubbele balk (nek en staart).
* Hij is een planteneter en eet het liefst dennennaalden.
* Hij verdedigt zichzelf met zijn zwiepstaart.
* Hij behoort tot de langnekdino's.

Een groepje oudste kleuters heeft vandaag zelf een Diplodocus getekend, uitgeknipt en op een, met ecoline beschilderde, achtergrond geplakt. Een andere groep heeft vandaag dinosaurussen gekleid en weer anderen hebben dinosaurussen gemaakt van lego en van de grote blokken.

Omdat de Diplodocus zo dol is op dennennaalden, hebben wij een rekenspelletje met een dennentak gedaan. Er zaten twaalf dennennaalden aan de tak, maar de Diplodocus had trek en at er steeds een aantal weg. Hoeveel zijn er weg? Hoeveel blijven erover? Hoe ziet dat aantal eruit als getal?

In het album staan weer wat foto's. Veel kijkplezier!

Opening thema: 'Dinosaurussen'
16 januari 2020 door juf Karen en juf Sannie

Gisteren hingen er opeens allemaal sporen door de school: pootafdrukken. Samen hebben we deze sporen gevolgd en kwamen we buiten uit bij een nest met eieren. Op de sporen stonden letters, na samen puzzelen konden wij het woord 'dinosaurus' maken en werd al snel duidelijk dat het nieuwe thema dus over dinosaurussen gaat. Ties weet al veel namen en Milan wist uit ervaring dat het ei in een bakje met water moet liggen. Dat je dan een dag of twee moet wachten en dat er dan een kleine dinosaurus uitkomt. Mac en Ryan bouwden een nest van kleine blokjes en Ryan kwam op het idee om het bakje met het ei daarin te leggen. Elke ochtend kijken we samen hoe het met het ei gaat.
De kinderen hebben op een werkblad een baby-dino in een ei getekend.

We zijn enthousiast gestart en zullen jullie op de hoogte houden van wat wij leren.

Gerelateerde afbeelding

Fijne feestdagen
21 december 2019 door juf Sannie en juf Astrid

Wij wensen jullie gezellige feestdagen en een gezond en spetterend 2020!

In het fotoalbum nog wat foto's van de viering gisteren.

Wij zien jullie weer in het nieuwe jaar.

Warme groeten,

Astrid, Sannie en Joppe

Afbeeldingsresultaat voor fijne feestdagen en een blond


Kerstdiner
21 december 2019 door juf Sannie en juf Astrid

Haren in de gel, glitterjurken, glimmende maillots, jongens met een strikje om, giletjes, chique jasjes... wat zagen jullie er allemaal schitterend uit tijdens het kerstdiner!

Indrukwekkend en, eerlijk is eerlijk, ook wel een beetje spannend: in het donker naar school gaan om daar te mogen dineren in kerststijl.

De pannenkoeken hebben ons allen heerlijk gesmaakt. Bedankt voor alle bakhulp! Wendy, jij ook bedankt voor het helpen tijdens het diner. En tot slot Meester Joppe, voor de extra handen en het maken van de foto's - die uiteraard te vinden zijn in het album.

Kerst in de klas
19 december 2019 door juf Sannie en juf Astrid

Wat is het een gezellige periode geweest. We hebben niet heel lang kunnen spelen en werken over kerstmis, daarom hebben wij ons vooral gericht op het kerstverhaal. Elke ochtend een momentje van samenzijn bij de boom. Kaarsjes aan, de kinderen rondom de boom en juf las dan een stukje van het kerstverhaal voor. Elke dag twee bladzijden en zo hadden wij de dag van het kerstdiner het verhaal afgerond.

Menno, de man van juf Astrid, heeft voor ons een prachtige stal getimmerd. In de Sinterklaasperiode diende deze als huisvesting voor Ozosnel, maar nu konden wij de stal mooi gebruiken als plek waar kindje Jezus geboren mocht worden.

Onze klas heeft, net als de andere groepen van onze school, kerstkaarten gemaakt voor de ouderen. In het album kunt u dit zien. U ziet ook foto's over het spelen en werken rondom kerst in de klas. Veel kijkplezier!

houten kerststal - dick bruna | ilovespeelgoed.nl

6 december
6 december 2019 door juf Sannie en juf Astrid

De dag na pakjesavond... veel kinderen hadden speelgoed meegebracht wat zij van de Sint gekregen hadden. In de wandel-wissel-uit kring lieten zij hun meegebrachte cadeau aan hun praatpartner zien en vertelden hierbij wat het was. Tijdens het spelen/werken mochten de kinderen met hun eigen speelgoed spelen.

De moeder van Sep heeft gisteren tijdens het inhalen van de Sint foto's gemaakt. Deze staan nu ook in het fotoalbum. Bedankt Fanny!

Deze ochtend hebben wij ook weer bezoek gehad van onze muziekmeester Herman. Hij had speciaal voor ons zijn balafoon meegebracht: een soort reuzexylofoon met holle kalebassen, hangend onder de houten latten. Een slaginstrument afkomstig uit Afrika. Nieuwsgierig? Kijkt u maar eventjes naar de foto's in het album.

Sinterklaasfeest
5 december 2019 door juf Sannie en juf Astrid

Wat hebben wij een gezellig Sinterklaasfeest gehad vandaag.

Vanmorgen zijn wij de dag gestart met het inhalen van Sinterklaas. Buiten stonden wij bij de ingang van de school, begeleid door leerlingen uit groep 7.

Later op de ochtend mochten wij een bezoek brengen aan Sinterklaas en zijn pieten in de aula. Wij hebben het liedje 'In galop' voor hem gezongen en daarbij muziek gemaakt met stokjes en kokosnoten. Ieder kind mocht een cadeau uitzoeken. We zijn enorm verwend!

In de klas hebben wij het Sinterklaasdobbelspel gespeeld. Na de lunch nog een circuit gedaan: pietengym in de speelzaal, schilderen in het lokaal van juf Marijke, Bingo in de klas van juf Priscilla en een prentenboek gelezen bij juf Marion.

Het was een gezellige, geslaagde dag. En nu... pakjesavond! Veel plezier allemaal!

Afbeeldingsresultaat voor sinterklaas blond

Pietengym
3 december 2019 door Juf Astrid en juf Sannie

Vandaag hadden we Pietengym van meester Daan. We hebben geklommen en geklauterd. Pakjes in een schoorsteen gegooid en nog veel meer. We kregen allemaal ons pietendiploma, zo goed hadden we ons best gedaan.

Sint Maarten
11 november 2019 door Juf Astrid en juf Sannie

Wij zijn vandaag, 11 november, eerst langs juf Helga gegaan en hebben daar een paar Sint Maartenliedjes gezongen. Daarna gingen we door naar de Cameren. De bewoners zaten lekker aan de koffie en wij zongen een aantal leuke liedjes. Ons favoriete lied was: " Er hangt een vleermuis op z'n kop" . Deze past goed bij onze zelfgemaakte lampions. Natuurlijk werden de kinderen beloond met een lekker snoepje.

Ssst...iekem de kerktuin ingeslopen...
31 oktober 2019 door juf Sannie en juf Astrid

We horen ze continu vallen op en rollen over ons dak...kastanjes. Sowieso vinden wij dat wij, met ons lokaal naast de kerktuin, het mooiste uitzicht van de hele school hebben. Maar de hele dag kastanjes horen én zien vallen...dat lokt toch wel een beetje. Weet je wat we doen? We klimmen door het raam en gaan onze herfsttafel aanvullen. Op zoek naar kastanjes! Erg lang zoeken hoefde niet hoor, want er lagen er (en liggen er nog steeds) genoeg! Pas wel op voor de paddenstoelen, deze mogen wij natuurlijk niet stuktrappen. Even voelen aan het mos...Wandelend door de kerktuin (het kerktuinbos) naast ons lokaal. Dat is toch best wel speciaal. Op en top herfstgevoel! En natuurlijk een mooie buit.

Afbeeldingsresultaat voor herfst