Nieuws uit groep 3b

Leeswedstrijd voorjaarsvakantie
17 maart 2023 door juf Nicole

In de voorjaarsvakantie hebben wij een leeswedstrijd gehouden met groep 3A. Welke klas leest de meeste bladzijden in de vakantie? Wij hadden wel 981 bladzijden gelezen. Groep 3A had er 991 gelezen. Helaas, hebben wij niet gewonnen. Juf Leonoor vond dat het zo dicht bij elkaar lag, dat wij ook mee mochten doen met de beloning. En de beloning was: spelen op het grote plein. De kinderen waren door het dolle heen.

Nieuw thema: tijd detectives
9 maart 2023 door Juf Nicole

Vandaag zijn we begonnen met een nieuw IPC project. Juf Nicole had een gekke ketting om, die had ze gevonden. Maar wat bleek... het was helemaal geen ketting, maar een computermuis. De kinderen wisten precies hoe dat werkt. Maar als we naar iets kijken wat ouder is, weten we dan nog wat het is. En een oude vaas of botten. Waar vind je dat eigenlijk? We hebben er samen over gepraat en kwamen uiteindelijk over het vak archeologie. Zij vinden vaak kleine stukjes en maken daar een geheel van.

De kinderen kregen in groepjes een stukje van een foto. Op deze foto stond een voorwerp van vroeger of nu. Wie heeft er een idee wat het is? De kinderen gingen enthousiast puzzelen en waren erg betrokken bij het bekijken van de voorwerpen.

IPC natuur
19 februari 2023 door Juf Nicole

Voor de natuurles van het thema Circus hebben wij gekeken naar verschillende materialen. Waar kun je een circustent van maken? In de tent wil je natuurlijk droog zitten, dus welke stof is waterdicht?

Eerst hebben de kinderen een voorspelling gedaan. Vervolgens hebben ze getest of het water erdoorheen ging of er op bleef liggen. Aluminiumfolie, plastic en leer zijn waterdicht. Echter scheurt aluminiumfolie erg snel. Daar zouden we niet voor kiezen.

Carnaval
15 februari 2023 door juf Nicole

Wat een feestelijke dag hebben wij vandaag gehad. De kinderen zagen er prachtig uit. Wij begonnen de dag met een fotoshoot op de catwalk. Vervolgens hebben wij de polonaise gedaan. Daarna was het tijd voor ezeltje prikje, maar dan met een clown die zijn neus kwijt was. In de aula hebben wij de pinguïndans laten zien en het vliegerlied gedanst. De dag hebben wij afgesloten met limonade en een zakje chips.

Letterfeest
3 februari 2023 door juf Nicole

We hebben vandaag een hele leuke feestdag gehad. We hebben het letterfeest gevierd. Alle kinderen zagen er prachtig uit. De een had feestkleding aan en ander kleding met letters.

We zijn de dag begonnen met 1 minuut splitsingen maken van rekenen. Dit was de enige minuut deze hele dag dat we gingen werken. We oefenen twee weken lang, iedere dag, 1 minuut met splitsen. Op deze manier zorgen we ervoor dat we de splitsingen steeds sneller uit ons hoofd weten.

Na het splitsen was het tijd voor bingo. U raadt het al: letterbingo. Wie bingo had mocht een prijsje uit zoeken.

Vervolgens gingen wij verder met het volgende spel: de stoelendans. Geen gewone stoelendans, maar natuurlijk letterstoelendans. Iedere ronde waren er precies genoeg stoelen voor alle deelnemers. Op elke stoel lag een letter. Als de muziek stopte, moesten de kinderen net als gewone stoelendans gaan zitten op een stoel. Juf trok een letter en wie op die letter zat, was af.

De volgende activiteit in ons drukke programma was handvaardigheid van meester Dennis. We gingen olifanten knutselen van een lege melkfles. De moeder van Jaimy, Lin heeft ons daarbij geholpen. Heel fijn.

Na het eten en drinken en buiten spelen was het tijd voor het letterloopspel. Door de gang en in de aula hingen plaatjes en met die woorden kon uiteindelijk de oplossing van het spel gemaakt worden: ‘ik vier het letterfeest’.

Ook meester Harman kwam nog langs vandaag.

In de middag gingen we met de groepen 3 naar de aula toe. Daar zaten heel veel papa's, mama's, opa's en oma's op ons te wachten. Juf Helga heeft ons daar het letterdiploma gegeven. We mochten om de beurt in groepjes op het podium komen. Na de diploma uitreiking mochten de ouders mee naar de klas en daar stond nog een verrassing op ons te wachten. We kregen limonade en een heerlijke koek. We hebben genoten van de gezellige dag.

Voorleeswedstrijd
2 februari 2023 door juf Nicole

Afgelopen woensdag was de voorleeswedstrijd op school. Er waren aardig wat kinderen die mee wilden doen. Ze hadden thuis goed geoefend en dinsdag was de voorronde in de klas. We lette daarbij op het vloeiend lezen, intonatie en natuurlijk of we diegene goed konden verstaan. Uiteindelijk hebben we gestemd. Kyano mocht onze klas vertegenwoordigen. In een versierde speelzaal mochten de winnaars van groep 3, 4 en 5 voorlezen. Kyano deed het super. Het publiek luisterde heel goed. En er was een echte jury: Vayenne (uit groep 7), juf Karin en Juf Helga. Aan het einde, toen alle geweldige voorlezers hadden gelezen, moesten zij een winnaar aanwijzen. Rein uit groep 5B heeft de wedstrijd gewonnen en kreeg een prachtig boek van Blitz. De andere klassenwinnaars kregen ook een aardigheidje: een 'boekenwurm'.

Een nieuw thema: Circus!
11 januari 2023 door juf Nicole

Afgelopen maandag hebben zijn we gestart met een nieuw thema: het circus! Er kwam een circusartiest in onze klas. Ze had een speciale brief mee, want haar circus had een groot probleem.

Kerst in groep 3b
23 december 2022 door Juf Nicole

Hierbij de foto's van al onze bijzondere activiteiten tijdens de kerstperiode.

5 december
5 december 2022 door juf Nicole

Wat hebben we een fijne dag gehad vandaag!

We startte met het onthalen van de Sint en zijn Pieten. Hij kwam dit jaar aan in een versierde camper.

Vervolgens hebben we buiten weer woordjes gelezen en binnen woorden in een kleurplaat geplakt en ingekleurd. Even buiten spelen en op bezoek bij de Sint. We hebben ons liedje laten horen (deze kunt u vinden op de kidspagina van 123Zing) en alle kinderen mochten een cadeau uitkiezen.

Na het bezoek aan de Sint was het tijd voor een cakeje met limonade en zijn we gestart met Sjakie en de chocoladefabriek.

Er was zowaar ook nog tijd om te spelen en we hebben een zoekspel gespeeld met zaklampen. In de gang lagen blaadjes met zakken en daarin zaten letters verstopt. Met deze letters konden ze het woord 'pietenmuts' maken.

In de middag hebben we verder naar de film gekeken en morgen kijken we het laatste stukje.

Bezoek van de boekenjuf
30 november 2022 door Juf Nicole

De mevrouw van de bibliotheek kwam langs in de klas. Ze had een vertelkastje meegebracht. Ze las het boek 'Boer Boris, een paard voor Sinterklaas' voor. De illustraties daarvan waren te zien in het vertelkastje.

Pietengym
30 november 2022 door Juf Nicole

Afgelopen maandag hebben de kinderen uit groep 3b bewezen dat zij kunnen gymmen als een echte Piet. Wat hebben we gedaan:

- Ozosnel voeren over de balanceerbaan.

- Stunten door coole trucjes te doen vanuit de trampoline.

- Over de bobbelbaan en pakjes door de schoorsteen gooien.

- Hangen aan het dak en landen op de mat.

- Slingeren als slingerpiet.

Dobbelsteenlezen met Sint en Piet
22 november 2022 door juf Nicole

Tijdens het buitenspelen hing juf allemaal blaadjes op waar Sint en Piet op stonden met woorden. Wat zouden we daar nou mee gaan doen? Wat waren ze allemaal nieuwsgierig. In tweetallen moesten de kinderen met de dobbelstenen gooien. Vervolgens op zoek naar de sint of piet met het juiste nummer en tenslotte om de beurt het woord lezen. Klaar? Dan gooi je weer opnieuw. Wat een betrokkenheid!

Verlanglijstjes in de sinterklaashoek
22 november 2022 door juf Nicole

Zoals u in de mail heeft kunnen lezen hebben wij in de klas een Sinterklaashoek gemaakt. Afgelopen vrijdag hebben wij een (nep) verlanglijstje geschreven. In de speelgoedfolder van onze klas konden we het speelgoed zien wat de kinderen zelf mee hadden genomen vanuit school. Uit deze dingen konden de kinderen kiezen.

Wat hebben ze netjes geschreven! Dat is ook belangrijk, anders kan een ander niet lezen wat je vraagt. De verlanglijstjes zitten nu in het boek van Sinterklaas. Als we gaan spelen kunnen de Sint en zijn pieten lezen wat de kinderen vragen, deze spullen inpakken en naar het kind toe brengen.

Zo zorgen wij ervoor dat ook tijdens het spelen het lezen geoefend wordt.

Ohjee, rommelpiet is langs geweest!
16 november 2022 door Juf Nicole

Ohjee, van dinsdag op woensdag zijn de rommelpieten langs geweest.

Boswandeling
4 november 2022 door juf Nicole

Vrijdag 4 november hebben wij alles wat we geleerd hebben rondom de herfst in het echt bekeken in het bos.

Afronding kern 2
31 oktober 2022 door Juf Nicole

Afgelopen week hebben wij de letter herhaald die wij voor de vakantie hadden geleerd en daarna kern 2 afgesloten.

Wij deden onder andere:

- Een dictee op de gang. De kinderen zochten de plaatjes en schreven de woorden in hun dicteeschrift.

- een werkblad met woorden met e en ee. De kinderen plakten de plaatjes bij de juiste rij.

- een klassendictee. Ieder kind kreeg een plaatje. Dat was zijn of haar woord. Ze zochten iemand anders op en vroegen welk woord diegene had. Dat woord schreven ze op bij dat kind.

Wat waren de kinderen enthousiast! Dat zult u wel zien op de foto's.

Voorstelling
31 oktober 2022 door Juf Nicole

Wij zijn vandaag naar de voorstelling Eureka geweest in theater Koningsduyn.

De voorstelling ging over een uitvinder en zijn dochter Eureka. De uitvinder had allemaal dingen gemaakt om zijn dochter te beschermen. Kaatje (de bijnaam van Eureka) wilde liever iets uitvinden om te vliegen. Hoe zou dat aflopen? Vraag dat maar aan uw kind.

Boekenmarkt
16 oktober 2022 door Juf Nicole

Hierbij de foto's van de boekenmarkt.

Dansles
16 oktober 2022 door juf Nicole

Tijdens de gymles hebben wij een dans geleerd op het lied 'Waar komen bomen vandaan?'. Kijk hier hoe goed dat gaat: https://youtu.be/T4_dofcnDWg

Het lied kunt u ook vinden op de Kidspagina van onze klas op 123zing.

De stelling van Vos en Haas: een boom kan doodgaan.
4 oktober 2022 door juf Nicole

We vonden een doos in de klas met een brief van Vos en Haas. Vos en Haas vroegen ons om hun hulp bij het oplossen van stellingen.

Elke les start met een stelling. Vos denkt steeds dat deze stelling waar is, terwijl Haas denkt dat deze niet waar is. Voordat de stelling wordt uitgelegd, stemmen de kinderen met behulp van een eikeltje. De kinderen leggen hun eikel neer bij het personages waarvan ze denken dat die gelijk heeft.

De stelling van vandaag was: een boom kan doodgaan.

We hebben besproken dat bomen net als mensen een aantal dingen nodig hebben om te kunnen blijven leven. De belangrijkste factoren zijn grond, water, zonlicht en lucht. Vervolgens zijn wij naar buiten gegaan om zoveel mogelijk bomen te laten groeien. In elke hoepel lag een groeifactor. De kinderen moesten kijk welke factoren ze nog nodig hadden. Deze probeerden ze te stelen bij een andere hoepel. Per hoepel bleef er een kind staan, hij of zij was de tikker. Als je getikt wordt, laat je de kaart liggen en ga je terug naar je eigen hoepel en probeer je het opnieuw. Ze mochten een compleet setje met vier factoren bij juf inleveren. In ruil daarvoor kregen zij een boom. Vervolgens probeerden ze opnieuw een set van vier te maken.