Nieuws uit groep 5a

11 november is de dag...
11 november 2020 door Juf Diane

Tsja, dit jaar is alles anders... Ook het Sint Maarten feest wordt heel verschillend gevierd. In de klas hebben we wel hele mooie lampionnen gemaakt en die hebben we vanmorgen aan andere groepen laten zien. Uiteraard zongen we ook een liedje: een nieuw lied van meester Herman. We kregen een hoop lekkers! En we hebben ook de mooie lampionnen van andere groepen mogen bekijken. Wat een feest??

Wedstrijd
4 november 2020 door Juf Diane

In de klas staan 2 potten. De ene is gevuld met kastanjes, de ander met eikels. Aan de kinderen de taak om te raden hoeveel er precies in zaten. Bij het verzamelen kwamen we er al achter dat we veel meer eikels dan kastanjes nodig hadden om de potten te vullen. Vandaag is alles geteld en kwamen er twee winnaars uit de bus. Gabriël zat er bij de kastanjes het dichtst bij en Timo bij de eikels. Zij hebben beiden een prijsje gewonnen. Uiteraard gaan we ook nog uitrekenen hoeveel we van het goede getal af zaten!

De goede aantallen waren in ieder geval:
Kastanjes:133
Eikels: 306

Gefeliciteerd Timo en Gabriël!

Halloween
1 november 2020 door Juf Diane

Zaterdag was het Halloween en daarom mochten we vrijdag griezelig verkleed naar school komen. Het blijft leuk om te zien: al die griezels in de klas die evengoed gewoon hard aan het werk zijn!
Op de foto's is dat goed terug te zien, veel kijkplezier ;-)

Opening IPCproject: chocola en techniek
22 oktober 2020 door Juf Diane

Maandag bleek de gang versierd in de stijl van Sjakie en de chocoladefabriek. De kinderen kregen chocolademelk en juf kwam binnen met een chocoladesnor.... Het thema werd snel geraden. Na een kort filmfragment mocht iedereen een chocoladereep wikkel uit de hoge hoed trekken. Er waren 6 gouden tickets waar chocoladeweetjes op stonden. Op de lege wikkels schreven wij zelf chocolade weetjes. Het was een leuke start!

Woensdag ging de helft van de groep naar een techniekles. De kinderen hebben op hun eigen laptops een 3D ontwerp gemaakt voor een 3Dprinter. Ze waren er aardig vol van! Volgende week gaat de andere helft van de klas en zo wisselen we telkens af.

We hebben met de klas een mooie grote kaart met groepsfoto gemaakt voor juf Karla. Daar was ze erg blij mee!


Boekenmarkt en...
10 oktober 2020 door Juf Diane

Vrijdag 9 oktober hebben we een boekenmarkt gehouden op school. Wij mochten eerst boeken verkopen, daarna gingen we zelf kopen. Helaas moesten we tijdens de tweede ronde naar binnen verhuizen door een flinke regenbui. Maar wat was het weer geslaagd! Er is veel verkocht, gekocht en gehandeld. Erg leuk om te zien!


Daar na hebben we de schoenendozen van de schoenendoosactie naar de kerk gebracht. Pastor Olling was er erg blij mee.

Na het opnemen van presentatiefilmpjes voor de afsluiting van ons IPC project zijn we spookhuizen gaan maken van schoenendozen. Vol enthousiasme is er hard gewerkt en zijn we al best goed opgeschoten.

Het was een volle rare dag, maar wat deze ook geslaagd!

Een hele fijne herfstvakantie allemaal!


Vliegtuigjes ontwerpen
4 oktober 2020 door Juf Diane

Na het zien van wat foto- en filmmateriaal hebben de kinderen van groep 5a in groepjes overlegd met elkaar. Na het zien van vliegende dieren was de vraag: wat valt je op aan deze dieren? Welke eigenschappen zorgen ervoor dat zij kunnen vliegen?
Daarna hebben de kinderen een ontwerp gemaakt voor een zweefvliegtuig, met die kenmerken in het achterhoofd.
Afgelopen donderdag zijn de vliegtuigjes daadwerkelijk gemaakt en vrijdag hebben we een vliegwedstrijd gehouden. Het vliegtuig van Noah kwam het verst!

Bezoek aan de Corneliuskerk
30 september 2020 door juf Karla

Dinsdagmorgen zijn wij uitgenodigd door pastor Olling om een bezoek te brengen aan de Corneliuskerk. Twee en half jaar geleden is de kerk grotendeels afgebrand en pastor Olling heeft ons een rondleiding gegeven door de bijna gerestaureerde kerk. Hij liet ons foto's zien van de brand en hoe de kerk er uitzag net na de brand. Hij heeft ons uitleg gegeven over de gebrandschilderde ramen, het altaar, de vloer, de verwarming en nog veel meer. Toen ons half uur voorbij was, hadden de kinderen nog zoveel vragen, dat pastor Olling heeft beloofd dat we nog een keer mogen terugkomen als de kerk echt helemaal klaar is. De kerk ziet er nu al weer prachtig uit en we komen graag nog een keer!

Tekenrobots maken
28 september 2020 door Juf Diane

Timo verraste ons laatst met een tekenrobot die hij zelf had gemaakt. Dat vonden wij natuurlijk allemaal erg interessant, zeker nu we het over machines en uitvindingen hebben tijdens IPC. Maar wat helemaal leuk was: Richelle en Timo hebben ervoor gezorgd dat we met de hele groep een tekenrobot mochten en konden maken! Dus afgelopen vrijdag gingen we druk aan de slag. We moesten goed de omschrijving lezen en elkaar goed helpen. Juf Cathelijne (die de laatste twee handvaardigheidslessen bij ons heeft verzorgd) kwam ook nog even helpen. Het ging echt supergoed! Helaas gingen wel wat stroomdraadjes los bij sommige kinderen. Maarrrr, ik heb net gehoord dat dat opgelost kan worden door de draadjes op de metalen verbindingen (metaal op metaal) vast te tapen met de bijgeleverde tape!

Toen de eerste robotjes echt tekenden hebben we gekeken hoe we de robot nog verder konden aanpassen (stiften verplaatsen, het tegengewicht verbuigen, enzovoort) en daarna hebben we de robots versierd. Al met al was het een geweldig leuke middag en was iedereen heel trots op de zelf gemaakts robots.

Timo en Richelle: van harte bedankt!

Creativiteit in de pauze
28 september 2020 door Juf Diane

Een aantal kinderen van onze groep had tijdens de pauze zelf een dierenpark gemaakt. Dat moest uiteraard even op de foto! Eerste bewoner: een lieveheersbeestje.

IPC
11 september 2020 door Juf Diane

Vandaag hebben we in tweetallen informatie opgezocht over belangrijke figuren in de geschiedenis van de luchtvaart. De informatie werd verwerkt in een poster. Maar het zoekwerk zelf was al een heel mooi doel op zich, net als de samenwerking. We hebben al hele mooie resultaten gezien. Volgende week ronden we dit onderdeel af. Op de foto's ziet u de tweetallen aan het werk!

Winnaar kleurwedstrijd!
10 september 2020 door Juf Diane

Er werd op school een kleurwedstrijd gehouden. Isa was de winnaar van de klas. Haar kleurplaat deed mee in de school wedstrijd. En van de groepen 4, 5 en 6 was onze Isa de winnares!!

Isa ontving een mooie prijs en een groot applaus van de hele klas.

Top gedaan Isa (en natuurlijk iedereen die meegedaan heeft)!

Schoolreisje
3 september 2020 door Juf Diane

Vandaag gingen we op schoolreisje naar de Swaan in Broek op Langedijk. We hadden er enorm veel zin in en dat lieten we niet zomaar bederven door wat regen. Het park bleek erg groot, er was van alles te doen! Iedereen kon doen wat hij/zij wilde en het was super om te zien hoe iedereen samenwerkte om een plekje te kunnen bemachtigen op het hoge springkussen!
Rond de lunch begon het echter wel erg hard te gaan regenen. Dat was toch jammer, al lieten veel kinderen zich er niet door uit het veld slaan. Wat een bikkels!
Uiteindelijk hebben we toch besloten om een uurtje eerder te vertrekken. Maar we kijken absoluut terug op een erg geslaagde dag. Dat kunt u op de foto's goed zien!

Eerste bezoek bibliotheek
3 september 2020 door Juf Diane

Woensdag 2 september gingen we voor de eerste keer boeken halen in de bibliotheek. We hebben allemaal een mooi leesboek uitgezocht, maar ook informatie- en andere boeken. Van tevoren hebben we succescriteria bedacht: wat zou ons bezoek aan de bibliotheek tot een succes maken?
We bedachten dat we dan stil moesten zijn, rustig moesten lopen, een goed boek uitzoeken enzovoort. Toen we weer op school waren hebben we onze boeken even goed bekeken en vergeleken. Op naar de volgende keer!

Welkom
18 augustus 2020 door Mascha Groenhof

We zijn weer gestart!

Juf Diane en juf Karla wensen alle kinderen een prachtig schooljaar 2020-2021.