Nieuws uit groep 6b

De bezige pietjes van groep 6b!
22 november 2022 door Githa

Er is de afgelopen tijd weer veel gebeurd en gedaan in groep 6b. We zijn naar IDFA geweest, waar we twee hele mooie documentaires hebben gezien. Eén ging over een Iraans jongetje met een beperking en de andere over twee voetbalmeiden in Nederland. Voordat we naar de bioscoop gingen om te kijken, hadden we o.a. al wat over Iran opgezocht en geleerd. Na afloop van de documentaires hebben we er ook nog met elkaar over gesproken.

Tijdens IPC hebben we geprobeerd te bedenken welke slaapkamerfoto van welk kind uit de klas is én waarom we dat dachten. Dat lukte best aardig, dus we kennen elkaar al vrij goed. Ook kwamen we tijdens dit gesprek achter dat wij het allemaal heel goed hebben én vooral t.o.v. kinderen uit rest van de wereld.

De Sint is ondertussen in het land én de pieten zijn woensdag ook op school geweest. Ze kwamen strooien en wat smaakten de pepernoten weer goed. Mmmm! Tijdens de muziekles hebben we met boomwhackers ‘Sinterklaaskapoentje’ gespeeld en zijn vrijdag begonnen met het knutselen van pietenhuizen en stoomboten. Kortom: de ‘Sinterklaasstemming zit er goed in!

Nieuw IPC-thema en gym
8 november 2022 door Githa

Na de herfstvakantie zijn we met het nieuwe thema ‘Andere plaatsen, een ander leven’ begonnen. We startten met het maken van een filmpje waarop de klas zich voorstelt aan kinderen op een school in een ander land. Daarbij lieten de kinderen de school zien en legden ze het een en ander over de school uit. Vervolgens hebben we meegebrachte spullen uit het buitenland besproken. Wat een mooie verhalen werden erbij verteld. Wat leuk dat er veel kinderen iets meegenomen hebben. Alles staat in de klas, zodat iedereen het nog kan bekijken. Ook hebben we alles wat we over andere landen weten op memo’s geschreven en op de landkaart in de klas geplakt. In de loop van het thema zullen we nieuwe informatie ook op memos gaan schrijven en dit plakken we bij de andere memo’s. Verder hebben we een aantal foto’s van slaapkamers van kinderen uit andere landen bekeken. Het viel ons op dat er grote verschillen er zijn. We weten nu dat er kinderen zijn die hun slaapkamer met meerdere gezinsleden moeten delen óf zelfs geen dak boven hun hoofd hebben, maar alleen een matras. Van de week gaan we nog kijken of we weten welke slaapkamerfoto’s van welk kind uit de klas is. Daar was helaas geen tijd meer voor. Maar deze leuke opdracht hebben we dus nog te goed….

Afgelopen donderdag waren we als echte acrobaten bezig. Dat was soms best een uitdaging, maar ook vaak heel grappig. Kijk maar naar de foto’s! ??

Afsluiting van de kunstweken en de Kinderboekenweek.
15 oktober 2022 door Githa

Tijdens de Kinderboekenweek hebben de kinderen naar de verhalen uit twee boeken kunnen luisteren. Namelijk ‘Ik zou wel een kindje lusten’ én ‘de verjaardag van de eekhoorn’. Ook hebben we een informatieboek over de Noord- en Zuidpool bekeken. Dit boek was heel speciaal, want het had twee voorkanten. Bij dit boek hoorde een quiz die ging over allerlei dieren van de Noord- en Zuidpool. Daarna maakten een aantal kinderen nog wat quizvragen met behulp van dit boek. Iedereen deed enthousiast met deze quizjes mee en deed z’n best om de vragen goed te beantwoorden. Ook hebben we uit deze drie boeken drie dieren in het groot nagetekend en beplakt met papiersnippers. Deze kwamen op een groot stuk karton samen met geknutselde hoofdfiguren (uit boeken) van andere klassen.

Ondertussen hebben we alle kunstwerken van de klas op de site bekeken en kritisch bekeken. Dat was leuk en we hebben er weer veel van geleerd. We weten nu hoe je een vrolijke óf tekening/ schilderij maakt. En hoe we nog beter à la Vincent van Gogh kunnen schilderen. Op deze manier hebben we dit project afgesloten. In de school hangt nu ook een supergrote poster vlakbij de hoofdingang aan de wand. Daarop staan alle kunstwerken van alle kinderen uit de school. Dus kom maar eens gauw een kijkje nemen.

Gisteren hebben we de Kinderboekenweek afgesloten met de boekenmarkt. Iedereen was aan het kijken, kopen en/of verkopen. En de meeste kinderen hebben nu wat boeken om in de vakantie lekker in te kunnen gaan lezen. Fijne herfstvakantie en tot over een week allemaal!

Buiten gymmen, Terug naar de kust en de Kinderboekenweek.
9 oktober 2022 door Githa

De afgelopen twee weken hebben we veel geluk gehad met het weer. Dat was vorige week donderdag toen we lekker buiten gingen spelen/gymmen. En deze woensdag toen we naar ‘Terug naar de kust’ gingen. Tijdens het buiten gymmen waren er een paar jongens van groep 8 die een levensgoot smartgame uitlegden en het met ons gingen spelen. Ook ging een deel van de klas met het spel Kubb op het Pannaveld aan de gang. Dit was superleuk en iedereen was er lekker fanatiek mee bezig.

Woensdag kregen we bij het Juttersoord eerst informatie over wat afval met de natuur doet en daarna een quizje. Daarna gingen we op het strand allerlei afval jutten. Iedereen ging enthousiast zoeken en had zo een tas vol. We vonden zelfs een grote herenschoen én een dode vogel. Vlak voordat we weer teruggingen, gingen we langs de vader van Hussam. Hij werkt in een eettentje vlakbij het strand en daar kregen we allemaal gratis een ijsje. Dat was natuurlijk heel lekker én heel lief. Terug bij het Juttersoord gingen we meteen een brief aan de burgemeester over het afval op het strand schrijven. Ook maakten we een (fantasie)dier van het afval én groot kunstwerk van afval waar tegelijkertijd een 'Time-lapses' van werd gemaakt.

Vrijdag was de viering in de kerk die in het teken van de Kinderboekenweek stond. Tijdens de viering hebben we veel liedjes gezongen en naar de toneelstukjes van het kinderkoor gekeken. Het was gezellig, maar ook leerzaam. Ook hebben we onze prachtig versierde schoenendoos afgegeven. In de klas hebben we het boekje ‘Ik zou wel een kindje lusten’ gelezen en nu zijn we allerlei groene dieren aan het knutselen. De laatste week voor de vakantie gaan we daar ook mee aan de slag en is het ook de laatste week van de Kunstweken, want na de vakantie starten we meteen met een nieuw IPC-thema!

Schoolreisje.
26 september 2022 door Githa

Afgelopen donderdag hebben we een fantastisch schoolreisje gehad. In de ochtend speelden we allerlei gave spellen op het strand, waarbij het heel belangrijk was dat er goed werd samengewerkt. Vlak na de lunch konden we lekker op ‘het speelschip’ spelen. ‘s Middags gingen we in tweetallen op een sup en daarna op een supergrote sup. Op zo'n grote sup konden we met de halve klas op. Dit was natuurlijk heel leuk. Het was ook fantastisch weer. Het zonnetje scheen de hele dag. Wat een bofkonten zijn we met dit toffe schoolreisje, het mooie weer én alle (groot)ouders die ons konden halen en brengen!

Veel creativiteit in groep 6b!
18 september 2022 door Githa

Vorige week woensdag werd het schoolproject ‘De gouden kunstweken’ geopend. Er kwam een ‘echte kunstenares’, mevrouw Dol, op het onderbouwplein. Ze vertelde ons wat het schoolthema zou worden en knipte het lint/koord met verfschorten eraan door. Iedere groep gaat de komende weken met een kunstenaar aan de slag. ‘Onze kunstenaar’ is Vincent van Gogh. We hebben al veel schilderijen van hem bekeken én over zijn leven geleerd en besproken. Ondertussen zijn we zelf ook als echte kunstenaars aan de slag gegaan. We hebben kleuren verf leren mengen (o.a. aan de hand van de kleurencirkel) en we hebben geprobeerd de ‘streepjestechniek’ van Vincent toe te passen. Ook hebben we geleerd hoe je een portret tekent en schildert. Dit is best lastig en vooral als je het á la Vincent van Gogh wilt doen.

Met juf Ingrid hebben we vrijdag lekker gedanst. De kinderen leerden alvast een stukje van het dansje dat bij het nieuwe Kinderen voor Kinderen-/Kinderboekenweek-lied hoort. Dit ging heel goed. Groep 6b heeft gewoon talent!

Naast al deze creatieve vakken zijn we ook met de ‘gewone’ vakken bezig, zoals topo. We hebben nu de provincies en hoofdsteden van Nederland opgezocht. Dat vonden sommige kinderen in het begin even lastig, maar uiteindelijk lukte het iedereen én was het heel leuk om te doen.

De eerste schoolweek van groep 6b.
5 september 2022 door Githa

De eerste schoolweek zit er alweer op. We hebben deze week met name aan kennismaken besteed. Dit is belangrijk en fijn voor de juffen, maar ook voor de kinderen zelf. Want o.a. tijdens de kennismakingsspelletjes blijkt, dat we nog veel dingen niet van elkaar weten en dat is belangrijk voor de sfeer in de groep. Ook was het voor de nieuwe leerling; Annabel, een mooie manier om haar klas goed te leren kennen. Het lijkt nu al of ze altijd al in deze groep zat.

Naast dat we elkaar goed leren kennen, weten de kinderen nu voor een groot deel hoe het in groep 6 gaat. Bijvoorbeeld; we zijn met topo van Nederland begonnen. Dit vak is nieuw voor de kinderen, maar ook voor juf is het een beetje nieuw. Want we hebben een nieuwe methode én heel mooie nieuwe atlassen! De rest van de week hebben we lekker gegymd en veel aan onze verjaardagskalenders gewerkt. Meester Herman gaf vrijdag muziek en juf Ingrid (de stagiaire) was er. Kortom; We hebben niet stil gezeten én alles met veel plezier gedaan.

Wat een goede eerste week! Wat een fijne groep!